Mehed ja naised kahetsevad oma seksuaalelus erinevaid asju

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimeste kõige suuremad kahetsused elus on enamasti seotud armueluga. Varasemad uuringud on näidanud, et kõige enam jäävad kripeldama kasutamata võimalused, truudusetus ja süütuse kaotamine. Seni ei olnud aga keegi uurinud, kas naiste ja meeste suhtumises esineb mingeid erinevusi.

Hiljuti ajakirjas Archives of Sexual Behavior avaldatud uuringust tuleb välja, et esineb küll. Uuringu juhtautor märkis, et evolutsioonilisest seisukohast pole selles ka midagi imelikku. Nimelt suhtuvad mehed ja naised nii seksi kui suhetesse erinevalt seetõttu, et nad peavad lapse saamiseks erineval moel vaeva nägema, kirjutab Psychology Today.

Kuna naine peab beebi saamisesse investeerima rohkem kui mees, usutakse, et naine eelistab usaldusväärset meest, kes on huvitatud pikast suhtest. Nii on kindel, et mees püsib naise kõrval ja aitab lapsi üles kasvatada. Kuna aga mees peab lapse tegemiseks nägema tunduvalt vähem vaeva, eelistab ta tõenäoliselt lühemaajalisi suhteid võimalikult hea tervise juures naistega, et saada rohkem järglasi. 

Kuigi naiste ja meeste erinevaid paaritumisstrateegiaid on tõestanud arvukad uuringud, ei ole evolutsiooniteoreetikud ka väitnud, et naised pole üldse huvitatud üheöösuhetest ja mehed pühendumisest. 

Selle arutluskäigu põhjal eeldasid teadlased, et kui naised kahetsevad rohkem seksuaalset riskikäitumist ehk seda, mis on tehtud, siis mehed kahetsevad enim kasutamata jäänud võimalusi seksuaalvahekordadeks. Kahe küsitluse analüüsist selguski, et naised kahetsevad pigem tegevusi ja mehed tegevusetust.

Naised kahetsesid kõige rohkem «valele» inimesele süütuse kaotamist, partneri petmist või liiga ruttu vahekorda astumist. Mehed kahetsesid enim seda, et ei avaldanud kellelegi oma tundeid ning ei olnud nooruses või vallalisena piisavalt seiklushimulised.

Uuringu tulemused ei näita siiski, et evolutsiooniteooria oleks ainus õige tõlgendus. Näiteks võivad nii meeste kui naiste suhtumist mõjutada tugevalt ka sotsiaalkultuurilised põhjused. Ühiskondlikud ootused survestavad naisi häbenema oma seksuaalsust, justkui ei tohiks naine üheöösuhteid harrastada või nautida. 

Kuigi uuringu tulemused näitavad, et mehed ja naised kahetsevad seksuaalelus erinevaid asju, ei saa siiski kindlalt öelda, miks see nii on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles