Miks armastavad tüdrukud roosat ja poisid sinist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdrukute maast-madalast roosasse riietamine mõjutab sügavalt lapse soolist identiteeti.
Tüdrukute maast-madalast roosasse riietamine mõjutab sügavalt lapse soolist identiteeti. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea kunstnik YeongMee Yoon rääkis ajakirja Mood novembrinumbris roosa ja sinise maailma tekkepõhjustest ja mõjudest laste soolisele identiteedile.

Oli aeg, kui roosat seostati mehelikkusega, kuna see oli «lahjendatud» punane, mis kandis endas punase jõulisust, kuid pärast Teist maailmasõda läksid roosa ja sinine nii öelda vahetusse – siis hakati ühiskonnas järgima poliitilist korrektsust ning päevakorrale kerkis sugude võrduse teema.

Kunstniku The Pink and Blue projekti raames selgus, et nii USA-s, Lõuna-Koreas kui ka mujal armastab enamik väikeseid tüdrukuid roosasid riideid, aksessuaare ja mänguasju, mis tema arvates võib ühest küljest olla reklaamitulva tagajärg, teisalt poliitiline manipulatsioon: «Kommiroosad esemed kujutavad endast kultuuriliselt manipuleeritud naiselikkuse väljendust,» leidis Yoon.

«Tüdrukutele mõeldud mänguasjad ja raamatud on seotud jumestamise, riietumise, kokkamise ja majapidamisega. Poiste mänguasjad ja raamatud on sinistes toonides ja seotud robotite, tööstuse, teaduse ja dinosaurustega – need juhised kahele eri soole mõjutavad sügavalt laste soolist identiteeti ja sotsiaalset kuuluvustunnet,» selgitas kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles