Parimad looduslikud näohoolduse segud valmivad oma kätega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harmonia ökosalong - töötuba
Harmonia ökosalong - töötuba Foto: Heleriin Adelbert

Harmonia ökosalongi töötoas jagas Heli Kann mahe-kosmeetika kodustes tingimustes valmistamiseks kasulikke näpunäiteid ning ilmastikule kohaseid retsepte.

Üldpuhastuse alla kuulub igaõhtune meigi eemaldamine, koorimine, niisutamine ja erinevad maskid - need saab igaüks endale loodussõbralikult ja sobivate koostisosadega valmistada.

Meigieemaldus

Kannu sõnul on õrnaks meigi eemaldamiseks sobivaim roosivee ja mandliõli segu, kuid õli ja vee kooslus on igal juhul head puhastajad.

Puhastusveeks segada kokku 20 milliliitrit mandli- või jojoobaõli ja 80 milliliitrit roosi hüdrosooli. Mandliõli on silmadele kergem ja parem, selgitas Kann.

Segu tuleb loksutada alati enne kasutamist! Vatipadjakesega puhastada nii silmad kui nägu. Vajadusel korrata, kuni vatipadjad jäävad puhtaks. Nägu tuleks üle niisutada kas roosivee või sobiva taimeleotisega.

Koorimine

Koorimiseks sobivad taimed: roheline tee, roosi kroonlehed (jahvatatud), kõiksugused marjajahud (näiteks jõhvika, mustsõstra), apelsini koored (jahvatatud), kurkum, jahvatatud mandel, nisukliid, kaerakliid ja muu selline.

Kodukootud näokoorija valmistamisel on möödapääsmatu muidugi kohviveski, rõhutas töötoa naerusuine juhendaja.

Kann täpsustas, et kurkum annab häid tulemusi rasusema naha puhul, samas kui roos sobib ideaalselt tundliku naha hooldamiseks. Samuti võivad probleemse naha omanikud kasutada koorimiseks tomatit.

Piisab kuivast toormaterjalist, mida võtta märgadele sõrmedele ja teostada kooriv massaž. Loputada leige veega.

Niisutamine

Kõige puhtamad on taimede hüdrosoolid ehk lilleveed, mida pakutakse valmiskujul kaubanduses. Nad säilivad hästi ja parim viis naha niisutamiseks on kasutada neid pihustades. Taimeleotist võib teha ka ise, kuid need ei säili üle ühe ööpäeva külmikus hoituna.

Isevalmistatud näovee põhjaks kasutada aloe vera mahla, malkosani või lillevett, millele lisada allikavesi ja eeterlikud õlid. Õli tuleks 10 milliliitri põhja kohta lisada keskmiselt kaks tilka.

Kosmeetilised maskid

Maskide variatsioonid on nii mitmekesised, et siin on vaja ainult head tunnetust, fantaasiat ja veidi aega. Taimeõlide kasutamine maskides on eriti väärtuslik, kuna aitab totained viia sügavamale nahakihtidesse ning säilitada niiskust.

Tuleks arvestada, et maskides oleks tasakaal aluste, hapete ja õlide osas (näiteks kohupiim, piim, õli, ravitaimed, seemned, õli, munakollane, õli ja sidrunimahl).

Kann rääkis, et populaarseks maski koostisosaks on saanud sinirohevetikas, millest organism omastab väga kergelt proteiine ja rauda. Kuna vetikas puudub C-vitamiin, siis oleks hea teda maskis kasutada koos sidrunimahlaga.

Toitev näoõli

Töötoa lõppeesmärgiks oli valmistada osalejate soovide ja nõudmiste ning ökosalongi pidaja soovituste järgi kõigile kohalolijatele meelepärased näoõlid.

Igal õlil on oma spetsiifika – kasutaja peab valima eeterliku õli vastavalt enda nahatüübile ja aastaajale, samuti tuleks usaldada enda instinkte.

Kui teatud õli aroom ikka ei meeldi, siis ei taha seda ka näoõlina peale määrida, selgitas Kann. Vastukäiva lõhna põhjuseks võib tema sõnul olla ka organismi märguanne, et antud õlis sisalduvaid toitaineid keha praegu ei vaja.

Isevalmistatud õlisegu võib teha vanadesse eeterlike õlide pudelitesse. Kann rääkis, et tema peseb tühjaks saanud õlipudelid hoolikalt puhtaks ja desinfitseerib 80-kraadises piirituses. Seejärel sobib nõu taaskordseks kasutamiseks.

Retsept: näoõli kuivale ja tundlikule nahale

Kargete ja tuuliste sügisilmade jaoks pakkus mahetoodete asjatundja välja kuivale ja tundlikule nahale mõeldud näoõli.

Baasõli segas Kann kokku naistepunaõlist (umbes üks neljandik), aprikoosiseemne- ja arganiõlist (jagada võrdselt kolme neljandiku peale).

Kann saatis naistepunaõli enne segule lisamist töötoa seltskonnas ringi käima, mille peale nii mõnigi naisterahvas tunnustavalt noogutas ja taimelõhna mahedust kiitis. Kannu sõnul on naistepuna ka parim ravim külmast tekkinud villide ja ärrituste korral.

Eeterlikest õlidest valis Kann näohooldusele lisamiseks välja kummeli, lavendli (mõlemat 1 tilk 20 milliliitri kohta) ning geraaniumi (kaks tilka nimetatud koguse peale).

Näoõli valmimise käigus täitus ruum rahustavate aroomidega, mille lähteainete valmissegu töötoas osalejad endaga koju kaasa said viia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles