Miks on noortel naistel raskem kaaslast leida kui meestel?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis tehtud katsed näitasid, et mobiiltelefonide elektromagnetkiirgus mõjutas umbes kolmandikku katses osalenutest.
Eestis tehtud katsed näitasid, et mobiiltelefonide elektromagnetkiirgus mõjutas umbes kolmandikku katses osalenutest. Foto: SCANPIX

Viimasel ajal on palju kirjutatud sellest, et tutvumisäpid nagu Tinder hävitavad romantikat. Selliste mobiilirakendustega kasvavat juhusuhete osakaal ja ajutine seksisuhe asendavat pikaajalist romantilist suhet. 

Tutvumisäppide suurimaks miinuseks on see, et need jätavad noortele heteroseksuaalsetele meestele mulje, et vallalisi naisi on enam kui küll. Ent vabakutseline ajakirjanik Jon Birger ütles, et tegelikult pole probleemiks ainult Tinder ja muud rakendused, kirjutab Business Insider.

Birgeri sõnul pole asi selles, et meestele jääb mulje, justkui vallalisi naisi oleks palju; see on hoopis fakt: vallalisi naisi ongi väga palju. Birgeri hinnangul on USAs probleem selles, et kõrgharidusega naisi on rohkem kui kõrgharidusega mehi. Kuna tutvusmisrakendusi kasutavad kõige rohkem kõrgharidust omandavad inimesed, siis on paslik lähemalt vaadelda just seda kategooriat. USA statistika alusel oli näiteks 2012. aastal kõrgkoolilõpetajate hulgas naisi 34 protsenti rohkem kui mehi. 22–29-aastaste kõrgharidusega noorte seas on Ameerikas 5,5 miljonit naist ja 4,1 miljonit meest. 

Uuringud on tõestanud, et suguvaheline ebavõrdsus mõjutab oluliselt kohtingutel käimist ja abiellumist – naistudengid, kes on peamiselt ümbritsetud naistega, tunnistasid, et nad käivad küll keskmisest vähem kohtingutel, kuid nad seksivad rohkem. 

Kui olukord oleks vastupidine – mehi oleks rohkem kui naisi –, siis oleks teadlaste hinnangul kohtingukultuur romantilisem, kuna mehed peaksid naiste tähelepanu nimel vaeva nägema. Aga kuna naisi on rohkem kui mehi, keskendutakse romantika asemel rohkem seksile, sest noored haritud mehed on kõrges hinnas ja nad ei tunne ise vajadust kodu või peret luua. Birger ennustas, et selle tulemusel võib suureneda naise roll seksiobjektina ja mehed saavad rohkemate kaaslastega suhtes olla.

Veel üks asi, mis kohtingumaailmas naiste olukorra keerulisemaks muudab, on see, et kõrgharidused naised ei soostu kergekäeliselt abielluma meestega, kes on neist vähem haritud. Varemalt pole hariduserinevus kuigi suurt rolli mänginud. Birger märkis, et kui naised oleksid avatumad ja lepiksid meestega, kes on neist ehk kraadi võrra vähem haritud, suureneks naistel võimalus õige kaaslane leida. 

Birger on täheldanud ka seda, et USA mõistes on New York vallaliste ja haritud naiste jaoks kõige hullem linn, kus elada, kuna seal on konkurents kõige suurem. Probleemi lahendamiseks soovitas Birger noortel naistel New Yorgist ära kolida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles