Poolamets: meeste vähenev seksuaalsus on müüt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed ei pruugi olla seksuaalselt vähemaktiivsed, naised väljendavad ehk enda vajadusi lihtsalt varasemast enam.
Mehed ei pruugi olla seksuaalselt vähemaktiivsed, naised väljendavad ehk enda vajadusi lihtsalt varasemast enam. Foto: SCANPIX

Meestearst Olev Poolametsa sõnul ei tähenda naiste seas levima hakanud mure, et noored mehed seksuaalselt väheaktiivsed on, antud probleemi tõesust - pigem julgevad naised enda vajadustest rohkem rääkida.

Seksuoloog Helgi Toomsalu väitis eelmisel nädalal, et viimase 4-5 aasta vältel on naised üha rohkem kurtma hakanud, et alla 30-aastased mehed on seksuaalselt väheaktiivsed. Poolametsa sõnul meeste vähenevat aktiivsust seksuaalelus väita ei saa.

Põhjuseks, miks naised varasemast rohkem antud murest räägivad, võib meestearsti hinnangul pidada naiste kasvavat julgust enda seksuaalseid ihasid väljendada: «Arvan, et need on esimesed õied selle suhtes, et inimesed on hakanud rääkima.»

Probleemide korral tuleb pöörduda paariterapeudi poole

Kui naise jaoks on mehe seksuaalne aktiivsus murettekitav, siis tuleks koos partneriga paariterapeudi vastuvõtule minna, kus probleemi arutada, leidis Poolamets.

Meestearsti sõnul võib terapeutidele tunduda, et seksuaalprobleemidega paare on palju, kuid tendentside kinnitamiseks puuduvad numbrid. Seega väide, et mehed tahavad vähem seksi, on tema sõnul «müüt kuubis».

Seksuaalsuse uurimine vajab küllalt palju ressurssi, mistõttu ei ole see Eesti Teadusfondi jaoks siiani prioriteet olnud, selgitas Poolamets. Uuringufirmade küsitlused seksuaalsuse kohta on tema arvates kindlasti vajalikud, kuid ei peegelda tegelikku olukorda.

Meeste viljakus võib ühiskonna muutumisel veidi langeda

Euroopa Teadusfondi (ESF) uurijad tulid hiljuti välja avaldusega, et eelkõige noorte meeste viljakus aina langeb. Poolamets sellist trendi kinnitada ei julgenud, kuid pidas tõenäoliseks, et muutustega elustiilis, keskkonnas ja toitumises võib kaasneda ka viljakuse langemine.

Enda praktikas Poolamets meeste viljakuse langemist täheldanud ei ole ning väite kinnitamiseks või ümberlükkamiseks tuleb tema sõnul oodata sellekohaste kohalike uuringute avaldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles