Teadlased tegid kindlaks, mitu last peaks õnnelikus peres olema

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled ise kasvanud üles suhteliselt väikeses peres – ema, isa ja üks-kaks last –, siis ilmselt oled nii mõnigi kord mõelnud, milline võiks olla elu mõnes suures perekonnas. Nüüd tegid teadlased kindlaks, et suuri peresid on tõepoolest põhjust kadestada.

Perthis asuva Edith Cowani ülikooli teadlane Bronwyn Harman tegi viis aastat kestnud uuringu, millest selgus, et suurpered on teistest õnnelikumad, kirjutab YourTango.

Dr Harman intervjueeris sadu vanemaid erisuguste peremudelitega, et teha kindlaks, milline on nende elu ja mis teeb vanemaid tõeliselt õnnelikuks. Osalejatel paluti hinnata oma vastupidavust, sotsiaalset tuge, enesehinnangut ja eluga rahulolu. 

Uuringu tulemused näitasid, et kõige õnnelikumad olid vanemad, kelle peres kasvas vähemalt neli last. 

Perekonna tugevusi uurinud projektist selgus, et õnnelikel peredel on nii mõnedki ühised tunnusjooned. Näiteks on tähtis see, et pereliikmed saaksid omavahel vabalt suhelda, neile meeldiks koos aega veeta ja ühiseid tegevusi nautida, nad väljendavad positiivseid tundeid, tuge, aktsepteerimist, pühendumist ja optimismi.

«Suurte perede puhul on oluline see, et neil on peresisene tugivõrgustik,» sõnas dr Harman. «Lastel pole kunagi igav, neil on alati kellegagi mängida ja nad saavad üsna varakult iseseisvaks.»

Suurperede vanemad võivad dr Harmani sõnul endale aeg-ajalt tunnistada, et nende kodus ja peres valitseb kaos, kuid see ei vähenda õnne ja rõõmu, mida perekond neile valmistab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles