Kuidas võib sünnijärjekord mõjutada sinu kehakaalu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Hiljutisest uuringust selgus, et sünnijärjekord võib mõjutada inimese kehakaalu. Sealjuures on ebasoodsas seisus esiklapsed, sest nendel on suurem tõenäosus kaalus juurde võtta.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Epidemiology and Community Health. Uus-Meremaa ja Rootsi teadlased uurisid 13 000 Rootsist pärit õdede meditsiinilist tausta ja analüüsisid nende kehakaalu viimase 20 aasta jooksul, vahendab Elle.com. See on kõige suurem sünnijärjekorda käsitlev uurimus, mis kunagi naiste seas on tehtud.

Uuringust selgus, et esimese lapsena perre sündinud naistel oli 29 protsenti suurem tõenäosus olla ülekaaluline ja 40 protsenti suurem tõenäosus olla rasvunud, võrreldes nende nooremate õdedega. Lisaks olid nad sündides veidi suuremad ja täiskasvanueas veidi pikemat kasvu. Rasedana oli vanemate õdede kehamassiindeks samuti suurem. Eelnevatest uuringutest on selgunud, et esiklastel  on suurem tõenäosus haigestuda diabeeti või kannatada kõrge vererõhu käes.  

Tegemist oli vaatlusuuringuga ja selle pärast ei ole teada põhjus, miks sünnijärjekord niimoodi kehakaalu mõjutab. Osa teadlasi arvab, et selle põhjuseks võib olla teatud erinevus ema platsentas ja organismi rasvade ümbertöötlemises. Teised väidavad, et vanemad lihtsalt hellitavad oma esiklapsi liiga palju ja võivad neid kergemini üle sööta.

Kui oled sündinud esiklapsena, siis ei ole selle uuringu tulemused väga rõõmustavad. Noorematel õdedel on aga põhjust olla õnnelik, sest neile on antud juba sündides teatud eelis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles