Uuring hoiatab: noorte meeste viljakus aina langeb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopas kasutatakse järjest rohkem kunstliku viljastamise võimalust, mille põhjuseks võib olla ka meeste üha langev viljakus.
Euroopas kasutatakse järjest rohkem kunstliku viljastamise võimalust, mille põhjuseks võib olla ka meeste üha langev viljakus. Foto: SCANPIX

Esmakordselt ei süüdista teadlased arenenud riikide sündimuse langustrendis karjäärinaisi ja rasestumisvastaseid pille – rahvusvahelises uuringus leiti, et mehed muutuvad üha viljatumaks.

Euroopa Teadusfondi (ESF) uurijad avastasid, et sündimuse langus arenenud riikides võib olla põhjustatud üha halvenevast sperma kvaliteedist, vahendas Bild.de.

«Euroopas kasutatakse aina rohkem kunstliku viljastamise võimalust. Värsked uuringud näitavad, et selle üheks põhjuseks võib olla meeste järjest langev viljakus,» selgitas teadustöö kaasautor Münsteri ülikoolist, professor Stefan Schlatt.

Arenenud riikides on eelkõige noorte meeste sperma viljakus viimase viiekümne aasta jooksul oluliselt vähenenud, mis mõjub pärssivalt sigimisvõimele.

«Leidub ka rohkem mehi, kelle sperma tihedus jääb alla kriitilise piiri, mis muudab eostamise ebatõenäolisemaks,» märkis Schlatt.

Lisaks langeb järjepidevalt meeste testosterooni tase. Varasemast enam esineb munandivähki ning sünnieelseid munandite ja peenise arenguhäireid, mis kõik vähendab viljakust.

Sündimuse langemine Euroopa Liidus

Lääneriikides väheneb sündide arv juba aastaid. Euroopa Liidus sünnib keskmiselt 10,7 last 1000 elaniku kohta. Eurostati andmetel oli 2008. aastal sama näitaja Eestis 12,2.

Uurijad ei tea veel meeste füüsilise arengu normaalsusest kõrvalekaldumise põhjusi. Praeguseks on siiski selge, et sperma kvaliteeti võivad halvendada ülekaal ja suitsetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles