Julmad sõnumid tüdruksõbralt: «Sa tead, et sa pead enesetapu tegema.»

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelle Carter kohtus.
Michelle Carter kohtus. Foto: AP / Scanpix

Möödunud aasta juulikuus kirjutas Michelle Carter, siis 17aastane, oma poiss-sõbra Conrad Roy õele: «Kas sa tead, kus su vend on?» Pealtnäha oli tegemist mureliku tüdruksõbraga, kuid praegu istub Michelle kohtu all ning avalikkuse ette on jõudnud õõvastavad detailid: nimelt õhutas just Michelle Conradi enesetapule, öeldes suisa: «Sa tead, et sa pead seda tegema.»

Conrad Roy oli pärit Mattapoisettist, mis asub Plymouthi maakonnas Massachussetsis. Ta leiti surnult 13. juulil 2014 oma autost, mille ta oli parkinud kaubanduskeskuse tühjale parkimisplatsile. Nooruk suri süsinikmonoksiidi mürgitusse, kasutades selleks bensiinil töötavad veepumpa, mis töötas kinniste akendega autos.

Michelle Carter, Conradi tüdruksõber, käib aga kohtuteed, kuna tema vastu on esitatud süüdistus tahtmatus tapmises. Süüdistaja esitas kohtule häirivad asitõendid: sõnumivahetuse Michelle’i ja Conradi vahel. Neid SMSe lugeda on kummastav, kuna muu hulgas kirjutas tüdruk: «Sa lihtsalt pead selle ära tegema. Sul on kõik vajalik olemas. Ei ole võimalik läbi kukkuda. Täna on see õhtu. Nüüd või ei kunagi.»

Conrad aga ei olnud sugugi kindel, et suitsiid on miski, mis teda tegelikult aitaks ja mida ta julgeks läbi viia. Ta kirjutas: «Ma olen nii palju lugenud ebaõnnestunud enesetapukatsetest, et see on mul julguse ära võtnud.» Carter vastas: «Just, lõpeta. Rohkem on õnnestumisi kui läbikukkumisi. Vaata seda niimoodi: inimesed ebaõnnestuvad, kui nad mõtlevad nagu sina. Et nad ebaõnnestuvad.»

Conrad avaldas arvamust, et tõesti tahab Michelle’i sõnu uskuda. «Aga miks sa siis ei usu?» küsis Michelle. «Ära mõtle üle. Sa lihtsalt pead seda tegema. Sa ütlesid, et teed seda. Ma ei saa aru, miks sa ei ole seda veel teinud.» Conrad ei osanud seda isegi seletada, mille peale Carter kirjutas: «Nii et sa ei tee siis seda? Kõik vaev ilmaasjata. Ma olen lihtsalt segaduses. Sa olid ju nii valmis ja otsusekindel.»

«Küllap ma lõpuks seda teen. Ma ei tea, mida ma veel ootan, mul on kõik valmis pandud.»

Väidab, et ei uskunud poisi sõnu

Edasi arutasid Michelle ja Conrad ettevõtmise üksikasju, Michelle julgustas Conradi mitte õhtut ootama, vaid varavalges privaatset kohta otsima, kus enda elu lõpetada. 13. juulil leitigi poisi surnukeha.

Kohtuprotsessi käigus on ilmnenud, et pärast Conradi enesetappu organiseeris Michelle heategevusürituse, mille käigus püüdis ta oma sõnul depressioonile tähelepanu tõmmata. «Kuigi ma ei suutnud päästa oma poiss-sõpra, tahan ma siiski püüda päästa nii palju elusid kui võimalik ning kui ma saan läbi oma kogemuse sellele probleemile valgust heita, siis just seda ma peangi tegema.»

Paradoksaalsel kombel ilmneb Conradi surmajärgsetest sõnumitest, mida Michelle sõbraga vahetas, et ta ei tahtnud mingil juhul, et tema ja poisi vaheline kirjavahetus politsei kätte jõuaks ning muu hulgas ütleb ta sõbrale: «Ma ei uskunud, et ta päriselt enesetapu teeb. Ma ütlesin talle kõiksugu asju, et ta saaks aru, kui rumal ta on, ja ma püüdsin teda veenda mitte seda tegema, aga see kõik vist tegi asja talle hoopis kergemaks?»

Lähemalt saab sõnumiväljavõtete ja kohtuprotsessiga tutvuda siin ja siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles