Uuring: vallalised on sama õnnelikud kui suhtes olevad inimesed

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud arvavad, et tõeliseks õnnetundeks on vaja leida omale partner. Hiljuti läbiviidud uuringust aga selgus, et vallalised võivad olla sama õnnelikud kui suhtes olevad inimesed.

Auchlandi ülikoolis Uus-Meremaal läbiviidud uuringust selgus, et õnnetunne ei sõltu inimese suhtestaatusest, vahendab Pulse Headlines. Levinud on arvamus, et üksikute inimeste heaolu on väiksem kui suhtes olevatel inimestel. Kuid tegelikult võivad just suhted tekitada palju üleliigset draamat, mis muudavad õnnetumaks.

Uuringusse kaasati 4000 täiskasvanut, kelle kohta koguti andmeid kaks korda aastase vahega. Viiendik nendest olid mõlema küsitlemise ajal vallalised; ülejäänud olid kas abielus, elasid partneriga koos või käisid kohtamas. Uurijad tahtsid teada, kas ja kuidas suhtestaatus mõjutab inimeste igapäevast heaolu ja üleüldist õnnetunnet.

Tulemused näitasid, et heaolu ja õnnetunnet ei mõjutanud kuidagi see, kas tegemist oli vallalise või suhtes oleva inimesega. See tõestab, et vallalised võivad olla sama õnnelikud kui suhtes olevad inimesed. Mõned varasemad uuringud on välja selgitanud, et üksikutel on isegi teatud asjades eeliseid. Näiteks 2006. aastal läbiviidud uuringust selgus, et nendel inimestel, kes pole kunagi abielus olnud, on kõige väiksem risk südamehaigustele. Lisaks on vallalistel suurem tõenäosus säilitada täiskasvanueas lähedased suhted oma pereliikmetega. 2013. aastal Ameerikas läbiviidud uuringust selgus, et kui inimesed kardavad olla vallalised, siis on nad suurema tõenäosusega nõus olema ebatervislikus suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles