Sügist oodates: tervitame punaveine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scapnix

Veiniajakirjanik ja sommeljee Peep Moorast soovitab sügishooaega alustada mõne Côtes du Rhôneʼi punaveiniga.

Suvepäevad on varsti möödas, ühes sellega vahetab nii mõnigi pokaali roosat või valget veini punase vastu. Kui muidugi üldse, sest selle jaheda suve veiniks võinuks vabalt olla ka mõni Côtes du Rhôneʼi punavein. See suur ja pika ajalooga Prantsusmaa veinipiirkond kulgeb mööda Rhôneʼi jõe mõlemat kallast Lõuna-Prantsusmaalt Avignonist põhja ja itta ning hõlmab kõiki sinna jäävaid väiksemaid veinipiirkondi. Sealne soodne ja soe kliima võimaldab teha igal aastal kvaliteetseid veine.

Côtes du Rhône põhineb Grenacheʼi viinamarjal, sellele lisatakse peamiselt Syrahʼd ja Mourvèdreʼi ning mõningatel juhtudel isegi valgeid viinamarjasorte. See punavein on mõeldud joomiseks noorelt, kui see on mahlakas ja puuviljaste nootidega. Aroomides avanevad tumedad marjad ja vürtsikus, parimatel aastatel on aroomid liköörjad ja lisandub lagritsanoote. Veini iseloom sõltub paljus ka sellest, kui palju on ses Syrahʼd oma tumedate šokolaadinootidega. Piirkonna sisukaima veini, Côtes du Rhône Villageʼi ajalugu ulatub 50 aasta taha, kui mõned piirkonna põhjapoolsemad külad soovisid Châteauneuf-du-Papeʼi eeskujul teha suursugusemat veini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles