Toidublogi: tagurpidi ploomikook

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Britt Paju

Koogiklassika, tagurpidi õunakook, inspireeris toidublogijat Britt Paju tegema ploomidest samalaadset küpsetist.

Puu otsast alla potsatavad ploomid annavad põhjust ühe maitsva ja peaaegu tervisliku koogi küpsetamiseks. Kui käepärast juhtub olema peotäis mustikaid või musti sõstraid, siis viska needki ploomikattele – kook saab veel rohkem värvi ja natuke suvist maitset lisaks.

Ploomi-mandlikook

Kaheksale

Kate:

u 12 ploomi, poolitatud ja kivid eemaldatud
50 g võid
100 g pruuni roosuhkrut

Tainas:

100 g toasooja võid
2 muna
poole apelsini mahl ja 1 tl riivitud apelsinikoort
100 g pruuni roosuhkrut
1 tl riivitud ingverit
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
150 g mandlijahu või köögikombainis jahvatatud mandleid
100 g nisujahu või speltapüüli
1 tl küpsetuspulbrit

Katte valmistamiseks kuumuta metallist koogivormis (u 25–28 cm läbimõõduga) segades või ja suhkur, kuni moodustub ühtlane karamellimass. Lao ploomipoolikud vormi, lõikepind allpool, ja võta vorm tulelt.

Vahusta pehme või suhkruga, lisa ükshaaval munad ja sega sekka apelsinimahl ning -koor ja maitseained. Teises nõus sega kokku jahud ja küpsetuspulber ning vala muna-võisegusse. Sega hoolega ja kata tainaga vormis olevad ploomid. Küpseta 180-kraadises ahjus u 25–30 minutit.

Pane serveerimisalus koogivormile ja keera teistpidi, jäta kook vormi alla jahtuma. Serveeri näiteks jäätise või pruuni suhkru ja vanilliga maitsestatud vahukoorega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles