Kuidas vältida istuva töö puhul kehakaalu tõusu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kontoris töötades ja kaheksa tundi laua taga istudes on üsna suur oht kaalus juurde võtta. Peamisteks kaalutõusu põhjusteks on vähene liikumine ja valed toiduvalikud.

Sa võid küll üritada end ohjeldada või endale meelde tuletada, et iga 30 minuti tagant võiks püsti tõusta ja ringi kõndida, kuid tihtipeale pole seda kuigi lihtne teha. Õnneks on mõned nipid, mis võivad aidata kaalutõusu ennetada, kirjutab Elite Daily.

1. Söö päeva jooksul tervislikke näkse

Toitu targalt, kuid ära näljuta end. Kui sa keelad endale mõne toiduaine täielikult, siis võib see mõjuda ärritavalt ja taipad peagi, et suudad ainult selle toidu peale mõelda. Võta tööle kaasa tervislikke vahepalasid. Värsked puu- ja juurviljad on hea valik, kuid neile võiks lisaks võtta ka pähkleid. Snäkid aitavad kõhtu täita ja vähendavad tõenäosust, et lähed vahepeal kohvikusse saiakest ostma.

2. Liigu ringi

Väga paljudes töökohtades on nii, et tööülesannete täitmiseks peab inimene suurema osa oma tööpäevast laua taga istuma. Seetõttu tasuks lõunapausi ära kasutada ja võimalikult palju ringi liikuda. Kui ilm vähegi lubab, jaluta lõuna ajal õues ja kasuta lifti asemel treppi.

3. Koosta patupäevadeks plaan

Kui sa tead ette, et mõni päev toimub kontoris mingi üritus ja pakutakse süüa, siis luba endal sel päeval patustada. Ära mine liiale, aga ära keela omale tordilõiku, kui sul on selle järele tõesti isu. Patupäevi plaanides saad oma isudele järele anda, kuid oled teadlik, et järgmisel päeval pead uuesti oma toitumiskava juurde naasma.

4. Teadvusta endale, kui sa sööd ilma mõtteta

Sageli me sööme seetõttu, et meil on igav. Sellistel hetkedel võiks hoopis närimiskummi närida. Teadlased on kindlaks teinud, et nätsu närimine aitab pikematele ülesannetele paremini keskenduda. Samuti leidub inimesi, kes söövad stressi tõttu. Pigem võiks proovida stressi leevendada, mitte pöörduda kohe toidu poole. Hinga paar korda sügavalt sisse ja välja; vajaduse korral astu kontorist välja ja helista sõbrale. Peagi märkad, et sul tegelikult polnudki söögiisu.

5. Ära aja omavahel segamini janu ja nälga

Kiiretel päevadel võib meelest ära minna vett juua. Võib juhtuda ka seda, et ajame janu ja nälja omavahel segi ning asume sööma, kuigi tegelikult võiks hoopis juua. Hoia veepudelit alati käepärast ja ürita võimalikult tihti vett juua. 

6. Mõtle kilokalorite peale

Sa ei pea vältima kolleegidega õhtul välja minekut sellepärast, et sa kardad kaalus juurde võtta. Ära aga telli midagi, mis oleks väga rasvane või kaloririkas. Pea meeles, et ka alkohoolsetes jookides on kilokaloreid.

7. Ära loobu trennist

Täiskohaga töötamine tähendab seda, et vahel tuleb eraelu arvel ohvreid tuua. See võib aga unetsüklit häirima hakata. Kuidas? Kui tead, et su tööpäev algab varakult, kuid tahaksid enne seda jooksmas käia, siis pead võib-olla ebatavaliselt vara ärkama. Kui sa oled aga valmis pärast tööpäeva jõusaali minema, siis see on väga tore, ent paljud ei taha seda teha, kuna eelistavad pärast tööd hoopis perega aega veeta. Leidke ühiselt mõni tegevus, mida aktiivselt teha ja mis mõjuks kehale kui trenn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles