Seksuoloog: Eesti naise seksuaalsuse tipp saabub 30. eluaastates

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Suurbritannias läbi viidud uuring näitas, et naised saavad elu parimat seksi nautida alles üle 40-aastaselt ning peamiselt seetõttu, et lapsed on selleks ajaks pesast lahkunud, siis seksuoloog Helgi Toomsalu sõnul on Eestimaal olukord natuke teistsugune.

Nimelt saabuvat meil naiste seksuaalsuse tipp pigem varem, juba 30. eluaastates. «Aga vastab tõele, et naise seksuaalsus aastatega küpseb ning kuskil 32-aastaselt on naine oma seksuaalses kõrgeas,» märkis Toomsalu. Samuti on seksuoloogi sõnul teada, et naiste seksuaalsus erinevalt meestest vanemaks saades oluliselt ei lange.

Naise seksuaalsuse määrab väga palju tema psüühiline küpsus - veidi vanemas eas julgeb ja söandab ta oma kehaga, tahtmistega, eneseväärikusega kontaktis olla, tal on rohkem kogemusi ja fantaasiaid.

Igas ühiskonnas on see küpsusaste erinev ning Toomsalu kahtlustab, et Eesti naised ja ka mehed küpsevad varem, kui arvestada ka sotsiaalset küpsust. «Meie 25-aastast meest ei anna näiteks Ameerika 25-aastasega võrrelda,» tõdes ta, lisades, et meil õpitakse kiiremini vastutust võtma ja luuakse oluliselt nooremas eas ka perekond.

Seksuaalelu alguses pärsib Toomsalu sõnul tõelise naudingu kogemist hulk hirme ja komplekse oma keha suhtes. «Me veel otsime iseennast ja väga sageli on kogemuslik ja teabebaas nõrk - see võib põhineda müütidel, mis meediast läbi jooksevad,» märkis ta.

Seksuoloog tõi näiteks, et väga palju müüte levib orgasmi kogemise kohta. «On ju teada, et paljud naised on anorgastilised - kuid see pole kehaline probleem, vaid nad ei ole oma ürgnaisega veel kontaktis ega oska laskuda seksuaalsusesse kogu pühendumusega.»

Müüte on Toomsalu sõnul teisigi. Näiteks, et orgasmi saamiseks peab kindlasti kasutama misjonäriasendit või et kõik sõltub ainult mehest. Tegelikkuses määravad seksuaalse naudingu oskuse aga väga paljud asjad. Väga oluline on endasse süüvimine ja enese väärtustamine - 30. eluaastates hakkavadki naised rohkem oma mina ja oma enda soove teadvustama.

Ka seksi nautimise seost laste pesast lahkumisega ei tooks Toomsalu nii üheselt üle meie ellu. See võis tema hinnangul kehtida ehk siis, kui elati ühetoalistes korterites ja kõik magasid ühes voodis - kuid ka siis saadi kuidagi hakkama ja saadi lapsi. «Kahtlustan, et see (laste kodust lahkumine - toim.) ei ole nüüd küll vähemasti mitte meie puhul kandev,» märkis seksuoloog.

Kui seksuaalelu ei ole töötanud laste kasvatamise ajal, ei lähe see Toomsalu sõnul pärast 40. eluaastat ammugi tööle. «Ei ole nii, et kasvatan 20 aastat lapsi ja pärast hakkan teisega koos olema.»

Kui laste kasvatamisele pühendudes jääb vanemate seksuaalelu tagaplaanile, tekib selle aja jooksul väga palju võõrdumist ja lõpuks on kadunud läheduse tunne, mille kaudu on võimalik jõuda hea seksini, selgitas ta.

«Mina arvan, et kui kaks inimest on nautinud head seksi, siis laste lahkumine perest oluliselt ei parenda ega halvenda seda,» lisas naine.

Kui aga vanemad on pikemat aega olnud väga lastekesksed ning pole omavahelise suhtega üdse tööd teinud ja 40-aastaselt on vabamad, siis pidavat asjad peamiselt paranema vaid siis, kui probleemi teadvustatakse ja ühiselt hakatakse otsima abi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles