Huvitavaid fakte küla kohta, kuhu meestel pole asja

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umoja külas elav naine koos lapsega.
Umoja külas elav naine koos lapsega. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Keenia põhjaosas asuvas Umoja külas elab 47 naist, 200 last ja mitte ühtegi meest. Meestel pole lubatud sellesse külla oma jalga tõsta, kuna Umoja küla on loodud turvaliseks keskkonnaks naistele, keda on vägistatud, seksuaalselt väärkoheldud või kes on põgenenud halvast abielust.

Umoja külavanem Rebecca Losoli on juba pikemat aega hoolitsenud Samburu hõimu naiste eest, kelle mehed on olnud vägivaldsed ja naisi väärkohelnud. Naised on põgenenud Losoli loodud külla vägivalla, varajase abielu ja naissuguelundite moonutamise eest, vahendab Glamour.

Umoja küla asutasid 1990. aastal tosinkond naist, keda lähedal asuvas piirkonnas olnud Briti sõdurid olid väidetavalt vägistanud. Praegu on Umoja koduks umbes 50 naisele ja sadadele lastele. Paljusid neist naistest on vägistatud või nad on perekonnast välja heidetud. Küla toimib täiesti iseseisvalt: naised valmistavad käsitööd ja ehteid, mida müüakse turistidele.

Umoja külas elavad naised teevad koostööd lähiümbruses asuvate küladega, et harida noori naisi. Nad räägivad neidudele seksist, varajasest abielust ja naissuguelundite moonutamisest. «Kui tüdruk pannakse väga noorelt mehele, siis ta pole veel valmis lapsevanemaks saama,» ütles külavanem. «Sünnitades seisavad noored neiud silmitsi paljude probleemidega: rebendid, veritsemine jne.»

Ainult naistele mõeldud küla elanikud on vastassugupoolega vahekorras omadel tingimustel. Kuna külas elab 47 naist ja 200 last, siis tekib küsimus, kuidas on need lapsed sündinud, kui külas ei ela ühtki meest? «Meile meeldivad mehed. Nad ei tohi siia tulla, aga me tahame lapsi ja naistel peavad lapsed olema, isegi siis, kui naine pole abielus,» selgitas külavanem olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles