Mida tasuks lapsele nime valides silmas pidada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanemaks saades on lapsele nime valimine üks põnevamaid, kuid samas ka hirmutavamaid ülesandeid. Nimi jääb lapsega terveks eluks ja esindab teda. Nimi võib tekitada uhkust, aga võib kaasa tuua ka palju valu, sõltuvalt sellest, milliseid seoseid inimesed nimega loovad.

Lifehack pani kirja mõned soovitused, mida tasuks lapsele nime valides silmas pidada.

  • Võimalikud hüüdnimed

Ilmselt oled mõelnud sellele, kuidas sobiks lapse eesnimi kokku perekonnanimega, aga kas oled mõelnud ka võimalikele hüüdnimedele? Kui lapsel on selline eesnimi, millest saab kergesti mõne lühema versiooni või hüüdnime teha, siis mõtle, kas see hüüdnimi sobib ka perekonnanimega kokku. Ettevaatlik tasuks olla nimede ja hüüdnimedega, mil võib olla tähendus.

  • Initsiaalid

Tähtis on mõelda ka sellele, millised on lapse initsiaalid, eriti juhul, kui plaanid lapsele panna mitu eesnime. Initsiaalid on eriti olulised nende jaoks, kellele meeldib lasta monogrammi erinevatele esimetele trükkida või õmmelda. Lauri-Oskar Lipp võib tunduda muidu viisaka nimena, aga initsiaalid L. O. L. võivad lapsele eakaaslaste poolt negatiivset tähelepanu tuua.

  • Vähem tuntud nimed

Vähem levinud nimedel on omad plussid ja miinused. Plussiks on kahtlemata see, et lapsel on ainulaadne nimi ja see eristab teda kindlasti eakaaslastest. Miinuseks on see, et vähem levinud nimest ei pruugita esimesel korral aru saada ja nime omanik peab mitu korda oma nime kordama. Samuti tuleb arvestada sellega, et omapärase kirjapildiga nimesid võidakse valesti kirjutada. Kui oled välja mõelnud ainulaadse nime, katseta seda kõigepealt sõprade-tuttavate peal, et näha, kuidas nemad seda nime hääldavad ja kirjutavad.

  • Ülipopulaarsed lastenimed

Mõistlik oleks üle vaadata ka need nimed, mis on kuude lõikes kõige populaarsemate eesnimede hulgas. Kui paned lapsele väga populaarse nime, siis ilmselt aetakse teda pidevalt segi nende eakaaslastega, kel on samasugune nimi. Vaata siit, millised lastenimed olid juulikuus Eestis kõige populaarsemad!

  • Nime sobivus teiste laste nimedega

Kui teie peres on veel lapsi, mõtle, kuidas sobib peagi sündiva lapse nimi teiste nimedega kokku. Mõtle sellele, et ilmselt hakkad laste nimesid sageli samas lauses kasutama, seega need võiksid kokku kõlada. Pea meeles, et nimi üksinda võib ju kenasti kõlada, aga nagu mainitud, peab see kokku sobima nii perekonnanime, vanemate õdede-vendade nimedega ja unustada ei tohiks ka võimalikke hüüdnimesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles