Hea põhjus, miks ei tohiks vistrikke pigistada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui vaatad peeglisse ja märkad oma lõuajoonel mõnda punetavat vistrikku, kas sul tekib kiusatus seda pigistada? Kui jah, siis sa pole üksi. 

Täpselt samamoodi on alati käitunud Samantha Escobar, kelle sõnul on tema enesekindlus suuresti seotud sellega, millises seisukorras on ta näonahk. Ta ei pööra oma juustele ega ühelegi teisele kehaosale nii palju tähelepanu kui oma näole, vahendab RedBook.

«Mul on kindel nahahooldusrutiin, mida ma igal hommikul ja õhtul järgin. Aga mul on ka üks nõrkus: ma pigistan alati vistrikke ja ummistunud poore. See mõjub aga nahale kohutavalt,» tunnistas naine. Nahaarst Jody Levine lisas, et vistrikke pigistades võib mäda naha all edasi levida ja see tekitab põletikku ning punetust.

Selleks, et halvast harjumusest vabaneda ja naha seisundit paremaks muuta, otsustas Escobar proovida, kas ta peab nädal aega vastu nii, et ta ei pigista ühtegi vistrikku. 

1. päev

«Mu näol olid mõned punetused ja põletikulised kohad. Pigistasin eelmisel õhtul vistrikke. Kõik sai alguse ühest väikesest punnist, kuid siis ma leidsin muudkui veel ja veel probleemseid kohti ning lõpuks näperdasin oma näonahka 15 minutit,» kirjutas naine oma esimese päeva kokkuvõtteks.

2. päev

Teine päev polnud tema jaoks eriti raske. «Peeglisse vaadates nägin endiselt punetavaid kohti, mis taastusid üle-eelmisest õhtust. Naha punetuse tõttu ei hakanud ma oma nägu rohkem puudutama,» kirjutas Escobar.

3. päev

Kolmandal päeval oli juba raskem näppe näost eemal hoida, asja muutis eriti hulluks see, et näole oli ilmunud inetu vinn. Escobar vaatas end pikalt peeglist ja kuigi ta oli näole kandnud jumestuskreemi, vaatas talle vastu suur vistrik. Escobar märkis, et ilmselt muutuks tema naha olukord paremaks, kui ta lõpetaks erinevate jumestuskreemide jms kasutamise ning laseks nahal rohkem hingata, kuid tema sõnul oleks see juba järgmise eksperimendi teema.

4. päev

«Mu nahk näeb õnneks juba parem välja. Mõned ummistunud poorid hakkavad küll silma, aga näha on, et nad saavad kenasti hakkama ilma minupoolse abita,» kirjutas naine, kui pool eksperimenti oli läbi.

5. päev

Viiendal päeval nägi nahk juba nii hea välja, et Escobar kasutas oma tavapärase jumestuskreemi asemel õrna tooniga niisutavat kreemi. «Silmanähtavalt oli eksperimendist kasu, kuigi ma esialgu ei uskunud sellesse. Olin kahtlev ja arvasin, et kui ma vinne ei pigista, tekib neid kindlasti palju rohkem juurde. Tegelikult läks vastupidi,» kirjutas ta.

6. päev

«Peaaegu lõpus. Mõned punetused veel on, aga neid on palju vähem märgata kui esimesel päeval,» rõõmustas Escobar.

7. päev

Eksperimendi viimasel päeval tunnistas naine, et ta nahk polnud kaugeltki täiuslik – ja seda polnud ta lootnudki –, aga nahaärritust ja punetust oli palju vähem kui enne. Escobar lubas, et järgmine kord, kui tal tekib kiusatus oma nahka näppida, vaatab ta eksperimendi käigus tehtud fotosid ja loodetavasti suudab kiusatusest üle olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles