Lugeja kirjutab: kas ma peaksin kaalust alla võtma?

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saime kirja lugejalt, kes kirjutab igale naisele tuttavast probleemist - kehakaalu kõikumisest. Lisakilod on kerged tulema, aga visad kaduma. Mida teha?

Mu kehakaal on alati kõikunud. Viis kilo, isegi kümme. Olen 169 cm pikk ja elu keskmine kaal jääb vist 65 kg kanti. Olen kaalunud 58 kg ja 80 kg (olgu, viimane kaal oli mul sünnitama minnes).

Endalegi ootamatult kogusin viimase aastaga seitse-kaheksa kilogrammi (kaalun nüüd 70 kilo) ja kerge vaevaga alla minna see lihtsalt ei taha! Ma ei ole küll mingit erilist vaeva näinudki, kuid olen hakanud mõtlema - kas ma peaksin pingutama ja kaalust alla võtma või on see pseudoprobleem?

Põhimõtteliselt ei ole ma ju ülekaaluline. Ka vanus on täpselt sealmaal, kus keha enam suurt midagi ise ära ei kuluta. Võib-olla on see minu uus eakohane kaal ja las siis jääda nii. Kui riietust hoolega valin, näen lausa sale välja. Ja milleks siis millestki loobuda? Spordifanatt ma pole ja head sööki armastan väga.

Üks probleem riietega siiski on. Kui ma kaalusin 58 kilogrammi, oli mu keha proportsioonis ja riideid valida oli ülimõnus. Kõik istus, kõik sobis. 70 kilogrammi juures ei istu miski! Proportsioonid on valed ja ma ei saa kanda paljusid riideid, mis mulle meeldivad. Või on tänapäeva riided lihtsalt nii sobimatute mõõtudega? Võib-olla polegi asi minus? Olen isegi mõelnud õmbleja juurde minna, kuid palju seal ikka rahaliselt käia jaksaks ja tahaks ikka vabalt šopata.

Pealegi ei taha ma õmblustöösse investeerida kehakaalu kõikumise tõttu. Kes teab, mis mõõdus aasta pärast olen?  Ja milline on normaalne ilus keha? Ma enam ei tea, kas saledus on minu arvates ilus või on see arusaam lihtsalt üleüldine ajupesu? Teistel ajastutel on ju hinnatud hoopis teistsugust, kaalukamat ilu.

Tervise poolest tundub siiski, et heast vormist on asi kaugel. Olen muutunud laisemaks ja võhma pole. Kõhu peal olev pekivolt ei saa ka kuidagi tervislik olla.  Nii ma siis mõtlen, et peaks ennast ikkagi käsile võtma.

Võib-olla homme...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles