Jäätmed ei pea alati prügikastis maanduma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaanikoored sobivad mullale väetiseks.
Banaanikoored sobivad mullale väetiseks. Foto: SCANPIX

Enne mõninga «rämpsu» prügikasti viskamist võib kaaluda nende kasutamise alternatiivseid lahendusi, et vähendada jäätmehulka ning isegi raha säästa.

Shine.yahoo.com tõi välja viis jäädet, millel leidub erinevaid kasutusvõimalusi.

Üleküpsenud banaanid

Pehmed ja pruunikaks tõmmanud banaanid ei pruugi eriti ahvatlevad tunduda, kuid küpsetistes või kokteilides sobivad need põhikomponendiks. Koori võib näiteks aias väetisena kasutada.

Lõhnaküünla lõpud

Lõpuni põlenud lõhnaküünlast on vaha kuumutamisel võimalik veel aroomi välja meelitada. Selleks aseta küünal klaasi ning see omakorda vähese veega täidetud keedupotti. Jälgida tuleks, et vesi vahale või klaasi ei pritsiks. Nõrgal tulel soojendades täitub vaha sulamisel tuba lõhnaga.

Katkised taldrikud

Purunenud nõudelt süüa küll ei anna, kuid kunstiteoseid on neist võimalik meisterdada. Kogudes katkised tükid ja need tasapinnale liimides - näiteks pildiraamile - valmib vältimatu kohmakuse tagajärjest mosaiik.

Sidruni ja apelsini koored

Tsitruselõhn peletab kahjureid, kes aias kaevamist harrastavad. Lisa lihtsalt apelsini ja sirduni koored mullale, et taimed puutumatuks jääksid.

Kohvipaks

Kasutada saab kohvipaksu näiteks ebameeldiva lõhna kõrvaldajana külmkapis või autos, lisades ülejääk topsiga sinna, kus lõhnab roiskunult. Samuti võib sellega täita augud majas või keldris, et sipelgaid, tigusid ja nälkjaid majast eemal hoida.

Lisaks soodustab kohvipaks taimede kasvu, kui seda mullale lisada ning mõjub nahale hõõrudes stimuleerivalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles