12-aastasel tüdrukul on kõrgem IQ kui Stephen Hawkingil ja Albert Einsteinil

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Inglismaa tütarlaps Nicole Barr tegi mõni nädal tagasi koos oma isaga Mensa IQ testi, milles sai täiuslikud 162 punkti. Temasuguseid on kogu rahvastikus vaid 1 protsent.

Nicole’i isa Jim aimas enda sõnul, et tütrel võib olla keskmisest kõrgem intelligents ja ta võib pääseda Mensa liikmeks, sinna sissesaamise kriteeriumiks on seatud väga kõrge IQ. «Ma eeldasin, et tal läheb hästi. Ma teadsin, et tal on probleemide ja mõistatuste lahendamiseks kiire nutt,» tunnistas papa väljaandele Yahoo Parenting. «Ma ei tahtnud teda survestada, seega proovisime pelgalt lõbu pärast. Mul oli mõte, et ta võiks pääseda Mensasse, aga kui tulemused saabusid, siis mõtlesin: «Oo, see on väga kõrge tulemus!» Alles hiljem sain teada, et see oligi selle testi kõige kõrgem võimalik tulemus.»

Briti Mensa kommunikatsioonijuht Ann Clarkson kinnitas, et tüdruku suurepärane IQ-testi tulemus peab paika. «162 punkti tähendab, et ta kuulub elanikkonna 1 protsendi hulka, seega on see erakorraline mistahes määratluse järgi.»

Isa mõtles, et testi tegemine koos tütrega oleks lõbus, sest Nicole’ile on alati meeldinud numbrid ja pusled. «Ta on alati saanud matemaatikas suurepäraselt hakkama, ületades oma oskustega lapsi, kes on temast mitu aastat vanemad,» rääkis isa. «See on lihtsalt sedasorti asi, mida talle meeldib teha. Talle meeldib ennast proovile panna.»

Testi lahendamise ajal sai isa aru, et tütrele on see väga lihtne. Test oli jaotatud mitmeks osaks ning iga osa lahendamiseks oli oma aeg. Nicole sai aga iga osaga alati valmis enne määratud aja lõppu. «Viimases osas anti neljaminutiline hoiatus ja ma tõstsin korraks pea, et vaadata, kas Nicole tunneb survet, aga ta oli oma pliiatsi juba käest pannud. Minul oli küsimusi, milleni ma ei jõudnudki.»

Lõpuks saigi tüdruk oluliselt rohkem punkte kui isa. «Ta hõõrus mulle seda natuke nina alla,» naeris mees. «Ilmselgelt ületas ta mind pika puuga.»

Nicole hakkas kõrgema intelligentsi poolest silma juba enne kaheaastaseks saamist, mil õppis arvutama. «Kaheaastaselt oskas ta kasutada Nintendo DSi mängleva kergusega – see hämmastas sugulasi ja sõpru, kui kergesti ta sai hakkama kõiksugu tehniliste asjadega.»

Kuigi vabal ajal meeldib tüdrukule lugeda ja matemaatikaülesandeid lahendada, pole kõik ta huvid sugugi akadeemilised. Sama agaralt mängib ta jalgpalli, näitleb ja laulab. 

Isa sõnul on tütre unistus saada arstiks ja välja mõelda mõni uus ravim. «Ta mõtleb sageli väljapoole kasti,» toetab isa tütre plaani. «Ta oskab näha asju teisest küljest, isegi siis kui paljud täiskasvanud kratsivad kukalt.»

Jim on loomulikult väga uhke isa, kuigi tema sõnul pole see testiga kuidagi seotud. «Ma olen alati uhke olnud,» ütles ta. «Test ei ole midagi muutnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles