Tervislikud puuviljad, mis tekitavad puhitustunnet

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tahad toituda tervislikult, siis valid kindlasti vahepalaks puuviljad. Kuid pärast seda võid tunda ebameeldivat puhitustunnet.

Puuviljad sisaldavad küll kasulikke toitaineid, aga võivad tekitada ka puhitustunnet, sest nendes on palju fruktoosi ja sorbitooli, kirjutab Women’s Health Magazine. Lisaks on need suhteliselt raskesti seeditavad ja tekitavad gaase, sest sisaldavad palju kiudaineid. Selle pärast tasub olla teadlik, millised puuviljad võivad tekitada puhitustunnet ning kuidas seda vältida saab:

Õun

Õun sisaldab palju antioksüdante. Roheline õun sisaldab rohkem antioksüdante kui marjad. Aga see ei pruugi olla sinu kõhu parim sõber. See puuvili sisaldab palju fruktoosi, mida paljudel inimestel on raske seedida. Kui organism hakkab fruktoosi töötlema, siis tekivad gaasid. Kui sinul on õuna söömine puhitustunnet tekitanud, siis soovitatakse korraga süüa terve õuna asemel pool ja närida seda aeglaselt.

Pirn

Pirn on kasulik, sest aitab vähendada kolesterooli ja hoiab kõhu pikalt täis. Kuid kahjuks sisaldavad need ka veidi sorbitooli, mis võib tekitada puhitustunnet. Keha omandab seda suhkrut aeglaselt ja selle pärast võivad tekkida ka gaasid ja krambid. Kahjuks ei ole pirni puhul muud varianti, kui seda lihtsalt mitte süüa, kui see tekitab sellist ebameeldivustunnet. Puhitustunnet aitab vähendada trenni tegemine, sest see paneb kiiremini kehast gaase väljutama.

Kirss, viinamari, mango ja ananass

Kellele ei meeldiks süüa kirsse? Kuid lisaks heale maitsele sisaldavad kirsid nagu ka viinamarjad, mangod ja ananass palju suhkrut. Keha ei omanda suhkrut piisavalt kiiresti ja selle pärast võid ennast varsti tunda nagu õhupall. Kui tahad siiski neid puuvilju süüa, aga puhitustunnet vältida, siis tuleb need korralikult läbi närida. Kindlasti ei tohiks nendega ka liialdada.

Kuivatatud aprikoos, rosin ja must ploom

Kuivatatud puuviljad võivad olla küll hea vahepala, aga tekitavad puhitustunnet. Need sisaldavad palju suhkrut ja kiudaineid, mis seda tekitavad, kui need ei jõua korralikult ära seedida. Tulemuseks on gaasid ja selline tunne, nagu oleksid neljandat kuud rase. Kui sööd kuivatatud magusaid puuvilju, siis joo kindlasti piisavalt vett kõrvale ja liigu veidi, et puhitustunnet vältida.

Kui armastad neid puuvilju süüa ja puhitustunne on pidev probleem, siis soovitatakse süüa probiootikume, et parandada seedimist ja toitainete omastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles