Kahepalgeline juurikas - peetporgand

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punase koorega peetporgandid.
Punase koorega peetporgandid. Foto: Siiri Erala

Juurikamaailma uued tulijad võivad üllatada nii oma maitse kui välimusega. Nii oli  Nõmme Maahoole  talupoes sel sügisel müügil  kahevärviline porgand, mida müüja tutvustas kui peetporgandit.

«See pole mitte peetporgand, vaid punane porgand,» selgitas aednik ja Räpina aianduskooli õpetaja Tiina Paasik. Omapärase köögivilja sisemise osa värv meenutab tavalist porgandit, kuid selle  pealmine kiht on peedi moodi punane. Ka maitse on mõlemal kihil erinev. «See porgand peabki olema erimaitseline, sest sees on karotiinid, aga pealmine osa sisaldab antotsüaane. Kokku on see tervisele väga kasulik,» selgitas Paasik.

Määrib käsi

Punast porgandit kasutatakse värskelt, näiteks sobib see dipikastmega söömiseks ja eriti efektne on   porgand  riivituna. «Ta kipub käsi määrima ja valge lina peale ei tasu seda panna,» hoiatas aednik.

Ajakirjaniku kodune katsetus  keeta punast porgandit koos lillkapsaga lõppes sellega, et nii keeduleem kui ka lillkapsas meenutasid oma lilla tooni poolest kaaliumpermanganaadi lahust. «Kui punast porgandit tilga õliga panni peal kuumutada ja lisada näiteks õuna, siis võib seda ka supi sisse panna ja värv ei muutu,» õpetas aednik.

Paasiku kinnitusel on tegemist topelttervisliku köögiviljaga, mida Eestis eriti ei tunta. «Eesti inimene on nii konservatiivne, aga oma õpilaste kaudu saan ma seda reklaamida ja seemnemüüjatele ka survet avaldada,» tõdes Räpina aianduskoolis köögiviljakasvatust õpetav aednik. Euroopas on punane porgand  koduaias aga Paasiku sõnul laialt levinud.

Poes kuum kaup

Just oma õpetaja innustusel külvas kahevärvilist köögivilja sel suvel Nõmme talupoodi varustav ja Räpinas õppiv Milvi Rüütmann. Tema kinnitusel ei erine punase porgandi kasvatamine tavalise omast. «Ta idaneb kaua, umbes kolm nädalat, ja kuna minul oli seemneid vähe, siis panin neid hoolega maha, et ei peaks harvendama,» rääkis ta.

Suvel käisid Rüütmanni põllul maiustamas metssead, kes punast porgandit eriti ei puutunud. Need porgandid, mis Nõmme talupoodi müüki viidi, osteti aga kohe ära. Rüütmanni arvates sobib kahevärviline köögivili kõige paremini suve alguses kimpudena müüdavaks porgandiks, kuna on hästi magus. «Samas säilib ta vähe, kõigest paar kuud,» lisas ta.

Hansaplandi taimede ostujuhi Heldi Rehemaa sõnul on nemad punase porgandi seemet müünud juba paar aastat. «See on nö friigikaup, nagu ka siiru-viiruline peet, valge redis või tomat, mis jääb roheliseks, aga millele tulevad sebratriibud peale,» selgitas ta. Rehemaa tõdes, et viimasel paaril aastal on inimeste huvi veidrate taimede vastu kasvanud. «Näpud teevad mullaseks ka need, kes varem köögivilju ei kasvatanud,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles