Asjad, mille puhastamiseks ei tohi kunagi kasutada paberrätikut

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paberrullid on majapidamises tihti suureks abivahendiks − nendega saab kiirelt ja kergelt vajaduse korral asju puhastada. Kuid vahel võib selle kasutamine tuua rohkem kahju kui kasu.

Majapidamispaber on mõeldud küll koristamiseks ja pühkimiseks, kuid igale asjale see ei sobi. Good Housekeeping küsis koristuseksperdilt nõu, mis asjade puhastamiseks ei tohi paberrätikut kunagi kasutada:

Prillid

Prilliraame võib küll paberrätikuga puhastada, kuid mitte klaase. Kuiv paberrätik võib neid kriimustada. Kuna klaasid on suhteliselt kallid, siis ei tohiks neid sellega kindlasti puhastada − kasuta selleks parem spetsiaalset prillilappi.

Tolmune puitmööbel

Nii tolm kui ka paber on peeneteralised. Puidust mööbli pealt kuiva paberrätikuga tolmu pühkimine võib mööblit kriimustada ja kahjustada selle välimust. Laudu ja toole on selle pärast soovitatav puhastada pehme riidega, mis on kokku tehtud spetsiaalse mööblipuhastusvahendiga.

Elektroonika

Paberrätiku tekstuur võib kahjustada ka elektroonikavahendeid. Kindlasti ei tohi sellega puhastada näiteks nutitelefoni ekraani. Kasuta selle pealt tolmu pühkimiseks mikrokiust puhastuslappi ja vajaduse korral alkoholiga puhastusvahendit.

Plekk vaibal

Kui vaibale tekib plekk ja üritad seda paberrätikuga puhastada, siis võid teha olukorda ainult hullemaks. See rikub vaiba materjali ning võib tekitada püsivaid kahjustusi. Vaiba puhastamiseks on soovitatav kasutada puhast valget lappi, millega  koos spetsiaalse vahendiga plekki õrnalt pühkida. Kindlasti ei tohi plekki tugevalt hõõruda!

Tumedad riided

Kui kasutad paberrätikut tumedat värvi riietelt, eriti mustadelt ja tumesinistelt, plekkide eemaldamiseks, siis jääb sinna peale paberkiude. Märg paber võib asja teha ainult hullemaks. Selle pärast võib pleki eemaldamiseks kasutada ainult puhast riiet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles