Välismaal töötamise hind – ema südamevalu ja lapse õpiraskused

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koolipsühholoogi Karmen Maikalu sõnul töötab praegu välismaal rohkelt eestlasi, kel lapsed kodumaale jäänud; viimase aja trend on aga see, et välismaal on mõlemad vanemad ning lapsed jäetakse vanavanemate hoolde.

Põltsamaa ühisgümnaasiumis töötava Eesti Koolipsühholoogide Ühingu juhatuse liikme Maikalu sõnul saavad välismaale tööle läinud vanemate lapsed küll harjutada iseseisvust ja täiskasvanuks olemist, kuid igal asjal on oma hind – lapsed on hirmul ja ärevuses, halvemal juhul tekivad õpiraskused, käitumis- ja tervisehäired, koolist puudumised, alkoholi pruukimine, arvutisõltuvus, kirjutas Õhtuleht.

Eestis pehme mööbli firmas liimijana töötanud 30-aastane üksikema Helin Morel töötab tänavu veebruarist Norras suusapiirkonna hotellis koristaja ja köögiabilisena, kodus Võrus ootavad teda aga pojad Kasper Rait (3) ja Karlis (2).

Kui kodumaal oleks tema tunnitasu 45 krooni, siis Norras saab ta tunnitasuna 190 krooni puhtalt kätte ning tänu kokkuhoidlikule elule on ta saanud Eestis maja ehitada ja pangalaenu maksta, kuid poetab õhtuti isa ja vanaemade hoole alla jäetud laste järele igatsedes sageli pisaraid.

Pärast pikka ja bürokraatlikku asjaajamist on tal siiski tekkinud võimalus lapsed enda juurde mägede maale viia, kus ta saab nendega üle poole päevast koos olla ning kui mitte enne, siis laste kooliminekuks on tal kindel plaan kodumaale tagasi tulla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles