Loodus mõjub rahustavalt ka läbi piltide

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selleks, et töötada kõige tõhusamalt, tuleb ajule tööpäeva jooksul korduvalt puhkust anda. Tänavu aprillis avaldatud uuringust tuleb välja, et looduslik keskkond - ka kõigest looduspiltide vaatamine - hoiab aju teisi osi töös ja mõjub seega vaimule hästi. 

Uuringu tulemused on eriti olulised neile, kel on probleeme korduva muretsemisega. Psühholoogid kutsuvad seda «mäletsemiseks» - nii nagu lehm mälub oma toitu üha uuesti läbi, muretseb mõni inimene üha uuesti ja uuesti samade asjade pärast, kirjutab Psychology Today. 

Näiteks saadab keegi sulle pealiskaudse kirja, mis jätab erinevaid tõlgendusvõimalusi ja selle asemel, et otse küsida, hakkad muretsema. Lõpuks ei selgu mingit vastust, aga sina oled enda peale pahane, et mõtled jälle üle.

Rohkem «mäletsevad» naised kui mehed, sest meeste tähelepanu läheb kergemini mujale. Nagu me teame, siis põevad naised ka rohkem depressiooni. Korduv muretsemine tekitab omakorda ärevust, ülesöömist, alkoholi kuritarvitamist ja teisi probleeme. 

Kosel, Schleswig-Holstein, Saksamaa. Foto: Caro/Scanpix
Kosel, Schleswig-Holstein, Saksamaa. Foto: Caro/Scanpix Foto: Caro/ScanPix

Üha rohkem uuringuid on näidanud, et looduses olemine aitab inimesel rahuneda. Eriti kasulik on looduses trenni tegemine või ka lihtsalt jalutamine. Sõõm värsket õhku metsateel leevendab ärevust ja aitab paremini keskenduda. Linnatänaval jalutamine samal moel ei mõju. 

Ühest 2015. aastal Torontos tehtud uuringust tuli välja, et inimeste tervisele mõjub hästi isegi see, kui tänaval kasvab rohkem puid. 

Kas see tähendab, et maal elavad inimesed on õnnelikumad? Tõenäoliselt. Vähemalt nii on vastanud linnast maale kolinud inimesed sel teemal koostatud küsitlustes ka kolm aastast pärast elukoha vahetust. 

Kui sul on komme liigselt muretseda mõttetute asjade pärast, siis ära muretse selle pärast ja mine loodusesse jalutama. Nendel hetkedel, kui jalutuskäik pole võimalik, vaata loodusest kauneid fotosid. Soovitavalt kaunista oma kontor suurte looduspiltidega, et oma töökeskkonda mõnusamaks kujundada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles