Naised, kel on iga päev «päevad»

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ükski naine ei oota kuupuhastust suure heameelega. Enamikule on see ebameeldiv kohustus, mis möödub õnneks mõne päevaga ja tavaline elu läheb kenasti edasi. Väga vähestele õnnetutele on aga menstruaaltsükkel sõna otseses mõttes pidev probleem. On naisi, kes veritsevad iga päev.

Pidev menstruatsioon võib mõjuda naise elule laastavalt, sest see võib rikkuda seksuaalelu, sundida üksindusse ja tekitada kehvveresust. Veelgi enam, kui probleemi põhjust ei õnnestu välja selgitada, ei jää naisele muud üle, kui teha hüsterektoomia, et kannatustest pääseda, kirjutab Daily mail.

48-aastane Alisa Frankon üks sellistest naistest, kes kannatas kestvate «päevade» all 20 aastat. «Mõnikord veritsesin järjest nädalaid ja see oli nii ränk, et tampoonist või sidemetest polnud mingit abi, ma pidin tunde tualettpotil istuma,» meenutas naine. «Kord olime mehega ühes hotellis ja valmistusime pulma minekuks, kui veritsemine läks nii hulluks, et ma ei saanud vannitoast välja. Pere ja sõbrad käisid ütlemas, et ma kiirustaksin. Mu mees ütles neile, et ma meigin end, kuid lõpuks pidin neile ütlema, et nad läheks ilma minuta.»

Terviseprobleemid tegid Alisal ka töölkäimise keeruliseks. «Ma olin toidustilist ja mu töö nägi ette Londonis pildistamistel ringi käimist. Sel juhul kasutasin tampooni, kõige suuremat saadaolevat hügieenisidet, kusepidamatuse aluspükse ja mõnikord lisaks üht sidet aluspükste peal. See oli väga ebamugav ja ma kartsin pidevalt, et juhtub «õnnetus». See tekitas palju stressi.»

Günekoloog Penelope Law selgitusel võib sellist veritsust kogeda vähemalt korra elus iga naine, kuid kui tegu on pideva probleemiga, siis peab seda lähemalt uurima. Kõige olulisem on selgeks teha, kust veritsus tuleb, sest selle põhjuseks võib olla emakakael, mida painab põletik, mõni nakkus või hoopis vähk. Veritsus võib endometrioosi korral tulla ka emaka limaskestast.

«Kui kõik teised põhjused on välistatud ja veritsus kestab, siis pakutakse naisele erinevaid võimalusi olukorra leevendamiseks,» räägib arst. «Tõenäoliselt kõige sagedasem neist on hormoonspiraal Mirena, mis eraldab emakas hormoone ja teeb emaka limaskesta õhukeseks. Õhem limaskest ei veritse nii palju ja selle mõju kestab umbes viis aastat, kuigi alguses kulub veritsuste reguleerimiseks umbes pool aastat ja seni võib see olla ajuti isegi hullem.»

Mõni naine võib õige diagnoosita käia arstide vahet aastaid ilma et saaks abi. Alisa, kes on üles kasvatanud ühe tütre, otsustas lõpuks hüsterektoomia kasuks, kui ta sai 42. Menstruatsioon algas tal juba 13-aastaselt ja kohe probleemidega. «Mõnikord kestsid «päevad» 21 päeva järjest. Mul oli väga valus. Tugevate kõhuvaludega kaasnesid mõnikord ka migreenihood, mille tõttu olin päevi voodis pikali.»

Kui Alisa oli noor, ütlesid arstid talle pidevalt, et ta kasvab sellest välja, kuid nii ei läinud. Eriti ränk veritsus tabas teda pärast sünnitust, misjärel naine pöördus eraarsti poole, kes teatas lõpuks, et tal on östrogeenipuudusest tekkinud premenstruaalne sündroom. Hormoonravi leevendas mõneti olukorda, kuid sellega kaasnesid teised probleemid, mistõttu otsustas naine viimaks oma emaka eemaldada. Varane menopaus ei ole naise sõnul nii ränk kui igapäevane menstruatsioon, mis rikkus ta elukvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles