Viis venitamismüüti, mis tuleks unustada

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevaid venitusi tuleb teha õigel ajal.
Erinevaid venitusi tuleb teha õigel ajal. Foto: Andres Rodriguez

Venitamise kohta levib palju soovitusi, millest tihti valesti aru saadakse.

Oluline on teada, millal ja mille jaoks teatud venitusi teha, kirjutab health.com.

Müüt: venita alati enne trenni

Tegelikult tuleks enne trenni teha ettevalmistavaid venitusi. Ühed on staatilised, mille ajal keha ja venitatavat lihast hoitakse paigal ning teised on dünaamilised ehk nn viibutused, kus venitust ei hoita pikalt paigal. Enne trenni võiks teha kergeid liigutusi ja dünaamilisi venitusi nagu jalatõsted ja õlaringid.

Kuigi pärast staatiline venitus annab rohkem tunda, siis tegelikult alandab see lihaste elastust. Dünaamilised viibutused seevastu valmistavad lihased tööks ette ning tõstavad keha temperatuuri. Sellest ka nimetus «sooja tegemine».

Müüt: staatiline venitus pole kunagi hea

See müüt kehtib treeningueelse aja kohta ning aetakse tihti segamini venituse üldpõhimõtetega. Pärast pingutust sobivad pikad venitused väga hästi, sest need taastavad lihase pikkust ja aitavad kehal maha jahtuda. Iga trenni lõpus võiks viis kuni kümme minutit venitamiseks varuda.

Müüt: enne trenni venitamine ennetab vigastusi

See ei pea alati paika. Mõne spordiala, näiteks jalgpalli eel tehtud venitused võivad tõesti vigastusi ära hoida, kuid jooksmisele ja rattasõidule ei pruugi see mingit mõju omada.

Enamik vigastusi juhtub soojenduse ajal kasutatud vale tehnika tõttu. Oluline on teha õigeid venitusi õigel ajal, treenida õige tehnikaga ning mitte unustada soojendust.

Müüt: venitamine hoiab ära lihasvalu

Pärast rasket lihastreeningut ei hoia valu miski ära, kuid seda ei peaks kartma. Sellegipoolest tuleb pärast trenni teha staatilisi venitusi ning kui järgmisel päeval on lihased valulikud, võiks leevenduseks kasutada vahtrulli.

Müüt: paindun hästi, seega ei pea venitama

Hea painduvus ei püsi iseenesest ning aja jooksul see kahaneb. Liigeste ja lihaste vormis hoidmiseks tuleks siiski regulaarselt (kolm kuni neli korda nädalas) venitada. See aitab painduvust säilitada ning hilisemas eas valu ja liigesvaevusi ära hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles