Uus ohtlik trend, mis tõstab suremise riski

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikese eest saab end kaitsta päikesekreemiga.
Päikese eest saab end kaitsta päikesekreemiga. Foto: Panther Media

Kuigi päikesepõletus tekitab valu ning tõstab vähiriski, on nn päikesepõletuskunst muutumas üha populaarsemaks. 

Šabloonide ja päikesekaitsekreemi abil tehakse kehale justkui ajutine tätoveering, kirjutab portaal newsmax.com. Selle trendi jälgijad teevad oma tätoveeringust pilte ning postitavad neid Facebooki ja Twitterisse.

Trend on pannud muretsema aga nahavähi sihtasutuse, mis hoiatab päikesepõletusega kaasnevate terviseriskide eest. «Päikesepõletus põhjustab nahas DNA-kahjustusi, kiirendab vananemist ning tõstab nahavähi tekkimise riski,» ütles sihtasutuse esindaja ning lisas, et inimesel on 80 protsenti suurem risk melanoomi tekkeks, kui tal on olnud noorena viis või enam päikesepõletust.

Inimesed kipuvad aga alahindama päikesepõletusega kaasnevaid terviseriske. «Keskmine inimene ei saa aru, et tervislikku päevitust pole olemas – päevitunud nahk on kahjustunud nahk,» ütles sihtasutuse asepresident Deborah Sarnoff. 

Sarnoff lisas, et kuigi päikesepõletuse abil loodud ajutine tätoveering võib olla uutmoodi kunstivorm, ei ole see kindlasti mitte tervislik ning on melanoomi tekkimise riski tõttu ka eluohtlik. Eriti ohtlikuks muudab selle trendi aga võistluslik moment, kui inimesed üritavad üksteist üha uute päikesepõletuse abil loodud tätoveeringutega üle trumbata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles