Seitse asja, mida võiks öelda üksikemadele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Internetist võib leida mitmeid artikleid ja nimekirju, kus on välja toodud laused, mida ei tohiks kunagi üksikvanemale öelda. Need nimekirjad võivad olla üsna pikad. Õnneks leidub ka positiivseid nimekirju, kus on pööratud tähelepanu lausetele, mida tuleks üksikemadele öelda.

1. Su juuksed näevad kaunid välja

Kõlab lihtsalt, kas pole? Vaata seda lauset uuesti. Sellest puuduvad ajamäärused ja ülepaisutatud omadussõnad. Ära aja seda lauset segi sellega: «Oh, su juuksed on täna eriti ilusad!» Liigselt rõhutatud lausel on hoopis teine tähendus, kui tagasihoidlikul ja siiral komplimendil. Ütle seda üksikemale ka siis, kui tema soeng ei ole kõige paremas korras. Ta võib küll su komplimendi tagasi lükata, aga suure tõenäosusega ajab see siiski teda naerma ja teeb rõõmsamaks, kirjutab Huff Post.

2. Su tütar on sinu üle kindlasti uhke

Selline väide on lausa kulla hinnaga. See mõjub hästi igale lapsevanemale, aga üksikvanema jaoks võib see olla päästevestiks hetkel, mil ta tunneb, et hakkab uppuma. «Kui mulle öeldakse, et mu tütar on tulevikus minu üle uhke, siis ma ei kahetse neid õhtuid, kui olen poole ööni tööd teinud, sest laps oli päeval jonnakas,» tunnistas üks ema.

3. Loomulikult võid usaldada lapse hoidjale

Vanemad võivad tunda süümepiinu, kui peavad oma lapse jätma hoidja juurde. Eriti näiteks sellistel õhtutel, kui emal on plaanis minna sõbrannadega välja ja keegi peab lapsel silma peal hoidma. Aga see on tegelikult täiesti normaalne. Laps saab ühe õhtu vabalt ilma emata hakkama.

4. See on normaalne, et sa ei tunne kogu aeg oma lapsest puudust

Kas oled kunagi näiteks Facebookis märganud, et mõni tuttav kirjutab oma seinal: «Läksin poodi ja jätsin lapsed issiga koju. Juba tunnen neist puudust!»? Sellised postitused võivad ebakindlaid vanemaid panna mõtlema, et neil on ehk midagi viga, et nemad oma lastest kogu aeg puudust ei tunne. Tegelikult pole selles midagi imelikku. Kui ema on päevad läbi lapsega koos, siis vahelduseks on väga mõnus üksi välja minna. Koju tulles ootavad sind ees väikesed käekesed, mis soovivad üle kõige sind kallistada. 

5. Perekonnad on erinevad

Üksikvanematele tuleb vahel meelde tuletada, et pere ei pea olema tingimata selline, kus on ema ja isa ning kaks last. Peremudeleid on väga erinevaid. Üksikvanemad pelgavad, et nende laps võib millestki puudu jääda, aga kui sa annad endast parima, et last kasvatada ja armastada, siis ei tasu liigselt muretseda. Perekond on perekond, hoolimata sellest, kes iga päev ühe katuse all elavad.

6. Sa oled piisavalt hea

Üksikvanemad unustavad ära ka selle, et igat hetke peaks nautima. Nad on sageli enda peale pahased, et suhtest ei saanud asja ja peavad üksinda olema lapsele kahe vanema eest. Üksikema võib sageli tunda hirmu, et mis juhtub siis, kui tema satub paanikasse? Kes teda asendab? Üksikemadele tuleks meelde tuletada, et neist piisab lapsele. Nad ei pea pidevalt muretsema sellepärast, mis juhtub siis, kui... Kindlasti on sinu elus veel inimesi, kes sind lapse kasvatamisel toetavad.

7. Sa saad hästi hakkama

Seda tuleks öelda kõigile lapsevanematele. Midagi enamat polegi tarvis. Ainult need neli sõna. Sest kuigi inimesed ise võivad kahelda, kas nad on piisavalt head lapsevanemad, saavad nad hästi hakkama. Ja seda tuleks tunnustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles