Kasulikke nippe, kuidas pohmellist üle saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keha töötleb alkoholi maksa ja seal olevate ensüümide abil. Arvatakse, et mida vanemaks inimene saab, seda vähem tõhusalt töötavad need ensüümid. See võib omakorda mõjutada, kui kerge või raske on pärast alkoholi tarbimist pohmell.

Mida saaks teha peojärgsel päeval, et keha kiiremini taastuks ja pohmell ei rikuks kogu päeva? Cosmopolitan.co.uk jagab mõned nõuanded.

1. Tarbi ohtralt vedelikku. Enne, kui hakkad midagi muud tegema või sööma-jooma, joo suur klaas vett. Ilmselt oled märganud, et esimene veeklaas saab peojärgsel hommikul väga kiirelt tühjaks – asi on selles, et su keha kannatab vedelikupuuduse all. 

2. Söö midagi, mis mõjuks maksale hästi. Maksale meeldivad näiteks kaneel, artišokk, lehtkapsas, brokoli, lillkapsas, küüslauk, peet, avokaado, sidrun, roheline tee ja kurkum. 

3. Söö hommikusöögiks muna. Munades on rikkalikult aminohapet, mida maks vajab selleks, et alkoholi lõhkuda. Pole oluline, kas eelistad süüa keedetud, praetud, pošeeritud muna või munaputru.

4. Ära liialda kohviga. Kofeiin viib kehast vedelikku välja ja ka üks kohvitass võib su enesetunnet hullemaks muuta. Kohvi asemel tarbi vett ja kookosvett, iiveldust aitab vähendada ingveriga tee. Tarbi ka arbuusi, tomatit, sellerit ja kurki, sest need sisaldavad palju vett.

5. Tõuse üles ja liiguta. Pohmelliga võib see olla viimane asi, mida teha soovid, aga kerge treening aitab pohmelli oluliselt leevendada. Treening kiirendab ainevahetust, tänu millele vabaneb keha kiiremini mürkainetest ja enesetunne muutub paremaks.

Pohmelli vältimiseks:

1. Ära tarbi alkoholi lõuna ajal. Alkoholi töötlevate ensüümide tase on kõige kõrgem õhtul ja kõige madalam lõuna ajal. See on ka põhjuseks, miks lõuna ajal tarbitud alkohoolne jook võib kergesti pähe hakata.

2. Söö midagi enne, kui hakkad alkoholi tarbima. Selleks, et järgmisel päeval ei vaevaks sind ebameeldiv pohmell, söö midagi enne alkoholi joomist. Kui sa oled eelnevalt midagi söönud, püsivad alkohol ja toit kauem kõhus, mis tähendab, et alkohol ei liigu kohe edasi vereringesse. Toidukord võiks sisaldada rasvu (kala, liha, juust, oliivid, avokaado, pähklid), kuna rasvad aeglustavad alkoholi imendumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles