Kas laste saamine teeb õnnelikumaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole mingi saladus, et töötuks jäämine ja raske majanduslik olukord tekitavad negatiivseid tundeid, samas kui abiellumine ja korralik sissetulek tõstavad õnnetunnet. Ent kui teadlased on lähemalt uurinud, kas laste saamine teeb õnnelikumaks või mitte, on tulemused olnud mõnevõrra üllatavad.

Erinevad uuringud on näidanud, et laste tegemise protsess – seks – pakub küll paljudele naudingut ja tekitab häid tundeid, kuid see, mis juhtub hiljem – laste kasvatamine – ei pruugi inimesi kuigi õnnelikuks teha. Pigem kaasnevad sellega neutraalsed tunded, kirjutab Psychology Today.

Psühholoogiaprofessor Paul Dolani jaoks ei tundunud see usutavana ja ta otsustas lähemalt uurida, milliseid küsimusi on eelpool mainitud uuringutes kasutatud. Selgus, et suuremahulistes küsitlustes pole inimestelt uuritud seda, kui õnnelikud nad on. Pigem on küsitud seda, kas praegune elukorraldus pakub inimestele rahuldust. Õnne- ja rahulolutunne pole teatavasti üks ja sama asi. Sportlased teavad seda väga hästi: sooritusega ei pruugita rahul olla, kuid ometi võib see tekitada rõõmu. Elus on samamoodi.

Õnn ei tähenda seda, et inimene on kogu aeg rõõmus ja õnnelik. Õnn tähendab pigem seda, et see, mida sa teed, on mõttekas ja pakub sulle midagi. Kuigi mõned uuringud on näidanud, et laste saamine ei pruugi õnnelikuks teha, ei saa ju väita, et lastega koos olemine ei teeks õnnelikuks.

Professor Paul Dolan viis 2006. aastal Saksamaal läbi väikese uuringu, milles osales 600 inimest. 2010. aastal viidi samalaadne uuring läbi USAs ja selles osales 12 000 inimest, kes olid vanemad kui 15. Mõlemad uuringud näitasid, et lastega olemine ja nendega tegelemine on kõige suuremat rahuldust pakkuvad tegevused. Seega võib öelda, et õnn ei ole see, kuidas sa ellu suhtud või milliseid naudinguid elu sulle pakub. Õnn on see, kui mõttekalt sa oma elu elad.

Dolan tunnistab, et kahe väikese lapse isana ei naudi ta alati seda, kui peab lastele uuesti sama raamatut lugema või neile korrutustabelit õpetama, kuid need tegevused pakuvad talle ometi rahuldust. «Kuigi inimesi teevad õnnelikuks erinevad asjad, on uuringud näidanud, et lapsed teevad enamikku meist õnnelikuks, sest nad annavad meie elule mõtte. Ka minu enda kogemused toetavad seda väidet,» sõnas Dolan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles