Uni vabastab eelarvamustest

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Positiivseid omadussõnu seostatakse endaga samast rassist inimesega.
Positiivseid omadussõnu seostatakse endaga samast rassist inimesega. Foto: Wavebreakmedia ltd

Une ajal toimuv mälujälgede kinnistamine muudab inimeste eelarvamusi.

Enamik inimesi kuulutab tänapäeva tolerantsust soosivas maailmas, et nad pole rassistlikud ega seksistlikud, kuid teadusuuringud viitavad, et inimestel on soost või rassist lähtuvad eelarvamused isegi juhul, kui nad seda endale ei teadvusta, vahendab ERR-i teadusportaal.

Näiteks eelistab enamik seostada positiivseid omadussõnu pigem temaga samasse kui erinevasse rassi kuuluvate inimestega ning vaid üks viiest seostab positiivse alatooniga sõnu vanema-, mitte nooremaealistega.

Psühholoogide ja ajuteadlaste töörühm lasi katsealustel enne uinakut sõnu ja inimeste näopilte erinevatesse kategooriatesse jagada ning ning kordas testi pärast magamist.

Eelarvamused olid võrreldes uinakueelse ajaga 20 protsendi võrra nõrgemad ning uurimisaluste rassil ja sool põhinevate eelarvamuste tugevus vähenes keskmiselt 56 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles