Tutvumisportaalis tagab edu enesekindlus, mitte ülbus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enesekindluse ja ülbuse vahel on õhkõrn piir, millesse suhteotsijad peaksid suhtuma ettevaatusega.

Väljaandes Personality and Social Psychology Bulletin avaldati värske uuring, milles leiti, et suurem enesekindlus tuleb kallima leidmisel kasuks, vahendab Psychology Today.

Uuringus paluti 196 osalisel koostada tutvumisportaali konto ja kirjutada enda tutvustus. Neid tutvustusi lasti hinnata vastassooesindajatel, kes pidid märkima:

  1. Kui enesekindel tundub tundub inimene oma konto põhjal olevat.
  2. Kui ihaldusväärne ta tundub.

Leiti, et mida enesekindlamaks kedagi hinnati, seda ihaldusväärsem ta hindajale samaaegselt tundus. 

Siiski peitub seal üks konks. 

Nimelt lasti hindajatel ära märkida, kui keegi tundus «liiga enesekindel». Huvitaval kombel selgus, et need, kes jätsid liiga enesekindla mulje, kirjutasid endast ka parema tutvustava teksti ja meeldisid vastassoole rohkem. 

Teadurite sõnul ei tasuks aga sellest välja lugeda, justkui oleks ülbe inimene tutvumisportaalis menukam. «Oluline on meelde jätta, et liigne enesekindlus iseenesest pole midagi erilist,» selgitas uuringut juhtinud psühholoog Sean Murphy. «Pigem on hea ikkagi enesekindlus ja liigne enesekindlus laseb selle najal liugu.»

Liigse enesekindluse suurim oht on näida lihtsalt ülbena. Varasemad Murphy teadustööd on näidanud, et ülbus jätab inimesest suhteotsingutel hoopis väga halva mulje. 

Liigne enesekindlus väljendub teadlase sõnul selles, kui inimesel on endast ülimalt positiivne arvamus, ülbus aga väljendub pigem inimsuhetes. Selleks, et olla ülbe, ei peagi endast väga hästi arvama. Rohkem oleneb see suhtumisest.

Murphy sõnul võib jätta endast väga enesekindlat muljet olukordades, kus konkurents on suur (näiteks baaris või tutvumisportaalis), kuid kui juba vastassooga lähemalt suhtlema hakata, võiks olla veidi tagasihoidlikum, et kedagi mitte eemale hirmutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles