Pirni- või õunakujulise keha eest hoolitsevad kindlad geenid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia teadlased tuvastasid 13 geenipiirkonda, mis on tõenäoliselt seotud pirni- või õunakujulise keha kujunemisega. Briti südameühingu esindaja sõnul võivad uuringutulemused viia uute toitumissoovituste või ravimite väljatöötamiseni.

On teada, et nii mehi kui naisi, kel koguneb vöökohale rohkem rasva kui tagumikule või reitele, ohustavad teistest enam nii diabeet kui südamehaigused - kuid põhjus, miks rasv eri inimestel erinevalt ladestub, pole päris selge, kirjutab BBC.

Oxfordi ülikooli ja meditsiiniuuringute nõukogu teadlased vaatlesid enam kui 77 000 inimese geneetilist koodi, otsides geenipiirkondi, mis võivad olla seotud rasva ladestumise eripäradega.

13 tuvastatud piirkonda võivad aidata seletada rasva ladestumist reguleerivad mehhanisme. Ka geenid, mis teadaolevalt on seotud kolesterooli, insuliini ja insuliiniresistentsuse reguleerimise ning seeläbi ka diabeedi väljakujunemisega, jäävad tuvastatud 13 geenipiirkonna sisse.

Uuringust selgus lisaks huvitav fakt, et vaadeldud geenipiirkondade geenide mõju kehakujule võib naiste puhul olla suurem kui meeste puhul.

Üks teine, isegi ulatuslikum uuring vaatles aga kehamassiindeksi erinevustega seotud geneetilisi variatsioone. Teadlased leidsid 18 uut geenivarianti, mis olid seotud kõrgema kehamassiindeksiga - inimesed, kes olid pärinud suure osa neist geenivariantidest, kaalusid keskmiselt koguni 9 kilogrammi rohkem kui need, kes olid pärinud vaid mõne.

Uuringut juhtinud dr. Ruth Loos märkis, et kahe kõnealuse uuringu tulemuste kombineerimine võib aidata ennetada rasvumist ja isegi viia uute ravimite väljatöötamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles