Põieprobleeme põhjustavad paljud toiduained

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagedasel tualetiskäimisel on palju põhjuseid.
Sagedasel tualetiskäimisel on palju põhjuseid. Foto: Wong Sze Fei

Sagedast tualetiskäimist soosib rohkem tegureid, kui suure hulga vee joomine. Enamik tuntud sööke-jooke võivad tundlikule põiele ärritavalt mõjuda, kirjutab webmd.com.

Alkohoolsed joogid

Õlu, vein, kange alkohol – kõik suurendavad vajadust tihemini tualetis käia. Lisaks mõjutab alkohol organismi nii, et keha saadab ajule valesid signaale. Kui inimesel on diagnoositud üliärrituva põie sündroom või –pidamatus, tasub alkoholi tarbimist piirata või see sootuks lõpetada.

Kohv, tee, energiajoogid

Kofeiin on sageli tihedate WC-külastuste põhjustada ning enamik selliseid jooke sisaldab ka erinevaid happeid, mis mõlemad mõjuvad põiele ärritavalt. Tasuks proovida kofeiinivabu javähem happelisi kohvijooke ning tsitrusevabu taimeteesid.

Šokolaad

Halb uudis on see, et ka šokolaad sisaldab kofeiini ja happeid. Seega tasuks šokolaadi süüa vähem ja hilja õhtul üldse mitte. Vaid valge šokolaad ei sisalda pea üldse kofeiini, kuid see-eest palju suhkrut.

Tsitrusviljad ja mahlad

Apelsin, greip, mandariin, sidrun ja laim on väga happelised viljad ning põit võib ärritada pelgalt nende viljade mahla joomine. Kahtluse korral võiks teatud aja jooksul kindlat vilja vältida ning jälgida, kuidas see põiele mõjub.

Ananass

Võib juhtuda, et ka see puuvili ei ole põie suhtes kõige sõbralikum. Sest samamoodi on ka ananass happeline. Kui on siiski soov kariibihõngulist einet nautida, võiks eelistada riivitud ananassi.

Tomatid

Tervislik, ent happeline ja veerohke köögivili võib kiiresti tuua vajaduse tualetti minna. Tasuks vähendada tomatil põhinevate toiduainete kasutamist nagu pastakastmed ja ketšup.

Jõhvikad

Jõhvikatest on kasu põiepõletiku ja kuseteede ravimisel, kuid puhtal kujul jõhvika mahl on samuti happeline. Kui parasjagu põiepõletikuga tegemist pole, tasuks mahla tarbimisel silma peal hoida. Happeliste toiduainete piiramine vähendab ka kõrvetiste tekkimise ohtu.

Gaseeritud joogid

Mulliga karastusjoogid ja mineraalveed häirivad tundliku põie tegevust. Juhul, kui isu tekib siidri või vahuveini järele, tasub meeles pidada, et lisaks gaasile on nendes ka alkohol.

Vürtsikad toidud

Tšillipipar, tuline salsa, wasabi mõjuvad inimestele erinevalt. Lisaks maitseelamusele ja märgadele silmadele võib vürtsikas toit ka põiega manipuleerida. Mõistlik on katse-eksituse meetodil endale sobivad vürtsikad palad välja selgitada.

Kunstlik magusaine

Suhkruvabadest magustajatest tasuks teatud perioodi jooksul loobuda ning jälgida, kas see avaldab tervisele mingit mõju. Isegi, kui midagi märkimisväärset ei juhtu, on hea teada, et säästad keha töödeldud keemiast.

Sibulad

Kui sibulat keeta või praadida, väheneb selle põit ärritav mõju tunduvalt. Ohutum alternatiiv on punane sibul või sibulapealsed.

Laagerdunud juust ja hapukoor

Mõnele inimesele põhjustavad need tugeva maitsega ja rammusad söögid põievaevusi. Ülitundliku põie korral võiks otsustada juustu- ja hapukoore laadsete toodete kasuks.

Töödeldud toidud

Kunstlikud maitseained, säilitusained ja happesuse regulaatorid häirivad suure tõenäosusega põie normaalset talitust ning neid tasuks ka teistel tervislikel põhjustel vältida. Poes tasuks pakendilt hoolikalt koostisaineid lugeda ning kõige turvalisem oleks valmistada enamus toidukordadest ise kodus.

Tee uurimistööd

Kui sööd näiteks hommikusöögi kõrvale apelsini, lõuna kõrvale jood limonaadi, vahepalaks võtad šokolaadibatooni ja lõpetad õhtu vürtsika Tai toidu ja klaasi veiniga, võib see kõlada ahvatlevalt, kuid antud kombinatsioon sunnib kindlasti rohkem tualetti külastama kui muidu. Kindlasti ei tasuks kõiki lemmikuid menüüst välja lülitada, vaid katsetada osade toiduainete piiramisega lühema aja jooksul. Sedasi on lihtne välja selgitada, milline toit või jook põit kõige rohkem ärritab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles