15 veenvat põhjust, miks hakata jooksma juba täna

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tahad tervemat keha, rõõmsameelsemat ellusuhtumist ja rohkem võhma? Palun väga, hakka jooksma!

See pole mingi reklaamtekst: jooksmine on üks kõige paremaid kardiotreeninguid, mida kaloripõletuseks teha. Kui pelgalt see teadmine sind ei veena, siis loe neid Hello Healthy välja toodud põhjuseid, miks võiksid kohe täna jooksma hakata.

Sa võid teha seda igal pool. Jooksulindil või pargis, kas või koha peal. Kui sa ei hakka omale vabandusi otsima, on jooksukohtade leidmine väga lihtne. Joosta saab ka reisil ja võõras kohas puhates - siis on see velgi huvitavam.

Külasta arsti vähem kui teised. Aktiivsed inimesed on tervemad. Naised, kes tegelevad regulaarselt mõne intensiivse treeninguga (nagu jooksmine), vähendavad rinnavähki jäämise riski koguni 30 protsendi võrra.

Ela kauem. Kes ei tahaks elada igavesti? See pole paraku võimalik, kuid jooksjate eluiga on siiski pikem. Isegi kui vanemaks saades joostakse vähem või aeglasemalt, siis kasu tervisele sellest ei vähene.

See on ürgne sport. Inimese keha on loodud liikuma. Tänu sellele arenes ahvist inimene, kes suutis oma saagist pika vahemaa peale lihtsalt ette joosta.

Kanna liibuvaid riideid. Jooksmine on rasvapõletuseks üks parimaid treeninguid. 73-kilone inimene võib tund aega joostes kulutada umbes 850 kilokalorit.

Turguta mälu. Regulaarne trenn hoiab sind taiplikuna ja võib isegi vähendada dementsuse sümptomeid. Lisaks on leitud tõendeid, et jooksuharrastus võib kaitsta aju Alzheimeri tõve eest.

Tõsta enesehinnangut. Uuringud on tõestanud, et looduses jooksjatel on keskmisest kõrgem enesehinnang kui neil, kel on jooksu ajal vaatamiseks ainult ebameeldiv ümbrus.

Hoia tasakaalu. Vanematel jooksjatel on parem tasakaalutunnetus kui mittejooksjatel, see omakorda mõjub hästi põlvedele ja kõõlustele. Samas peab piiri pidama, sest ületreenimine mõjub luudele halvasti ja suurendab vigastuste ohtu.

Hoia vererõhku korras. Jooksmine on loomulik moodus, kuidas vaid mõne nädalaga vererõhku madalamaks saada.

Luud tugevamaks. Jõutreening on lahe, kuid luude tervise kohalt on jooksmine sellest veelgi parem treening.

Annab energiat. Kui tunned, et pole jaksu ja tahtmist midagi teha, siis mine jooksma. Väike jooksutiir annab kuhjaga energiat ja lööb pea klaariks. 

Kere tugevaks. Tugev ülakeha kingib parema rühi, teeb jäsemed tugevaks ja muudab seeläbi kõik igapäevategevused kergemaks. Tunned sa seda või mitte, aga joostes on kaasatud ka vöökoht ja kerelihased saavad samuti koormust. 

Maga paremini. Jooksjatel on kombeks magada kella järgi, et jooksusooritus oleks parem. Neil on see ka lihtsam, sest tänu jooksmisele on neil parem unekvaliteet.

Rahulda saavutusvajadust. Uuringud on näidanud, et enim naudivad jooksmist need, kes on võtnud endale mingi eesmärgi (näiteks pannud end kirja rahvaspordivõistlusele). Eesmärkide saavutamine pakub suurt naudingut ja tekitab enda üle hea tunde.

Hoia südame tervist. Võrreldes mittejooksjatega vähendab südamehaiguste riski poole võrra juba see, kui jooksed nädalas vaid tund aega. Kui jooksed rohkem, väheneb risk veelgi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles