Kui kaua võtab tegelikult aega lahkuminekust toibumine?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lahkuminekust ülesaamise kohta levivad mitmed teooriad. Oma ala spetsialistid räägivad, kui kaua see tegelikult võib aega võtta.

Olenemata sellest, mida oled kuulnud, on iga suhe erinev ja kõik tulevad lahkuminekuga erinevalt toime. Mõned võivad oma eksist üle saada kõigest paari nädalaga, teistel võib see võtta kuid või lausa aastaid, kirjutab Fox News Magazine. Lahkuminekust toibumine oleneb sellest, millise suhtega tegemist oli.

Psühholoog Cooper Lawrence ütleb, et lahkuminekust ülesaamine oleneb viiest asjast: kui kaua sa inimesega koos olid; kui lähedane teie suhe oli; kui palju ühiseid unistusi ja tulevikuplaane teil koos oli; kuidas ja miks suhe lõppes; kui palju sa inimesega seotud olid. Lühidalt: mida pikem ja sügavam suhe teil oli, seda kauem võtab aega lahkuminekust toibumine.

«Lahkumineku faasid on sarnased leinale, sest kaotasid oma elust tähtsa inimese,» räägib Lawrence. «Kuid lahkumineku puhul võivad inimesed loota suhte paranemist ja endise partneri tagasitulekut, mis raskendab eluga edasiliikumist.»

Abielu- ja perenõustaja Paul Hokemeyer räägib aga 90 päeva reeglist. «Pärast lahkuminekut on inimesed esialgu emotsionaalselt väga haavatavad ning võivad tunda viha, ärevust või suurt kurbustunnet. Selline periood kestab enamasti 90 päeva pärast lahkuminekut,» selgitab mees. Selles faasis võib inimene tunda, et tema terve hing on katki ja ei suuda elu ilma oma eksita ette kujutada.

Pärast 90 päeva on inimesed võimelised ratsionaalselt olukorrale lähenema ja ei ole enam nii lootusetud. «Selle asemel, et tunda üksindustunnet, hakkavad inimesed mõistma, mida lahkuminek neile head tegi ning mida nad sellest suhtest õppisid,» seletab Hokemeyer. «Muutub ka see, kuidas oma eksi suhtutakse», lisab Lawrence. «Sa ei näe temas enam ainult häid asju, vaid saad aru, mis tema juures sulle ei meeldinud.»

Oluline on endale  teadvustada, et ükski lahkuminek ei ole kerge ja võib mõjuda emotsionaalselt väga laastavalt. Sellest toibumiseks on vaja keskenduda iseendale ja otsida tuge sõpradelt ja pereliikmetelt. Kõige parem väide, mis lahkumineku puhul tõele vastab on «aeg parandab kõik haavad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles