Vaimne väsimus: kui aju tahab puhkust, aga jalad mitte

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väsimust võib olla mitut laadi. Mõnikord võid pärast tööpäeva tunda end tõeliselt kurnatuna, kuigi pole hetkegi jalgadel olnud. 

Vaimne väsimus võib väljenduda ka füüsiliselt, isegi siis kui sel pole füüsilise koormusega midagi pistmist, kirjutab Psychology Today. 

Vaimse väsimuse põhjused

Inimene ei väsi vaimselt ainult probleemide ja suurte elamuste tõttu, see võib ka olla kõige liigse kuhjumine. Näiteks tuleb järjest langetada väga palju otsuseid või on palju tegemist, aga liiga vähe aega. Väsitavad ka pidevad sekkumised, nõudmised, tähelepanu hajumine. Kui toimub korraga liiga palju, aga pole võimalust hetkeks pead puhata. Vaimne väsimus tabab inimest siis, kui kohustusi ja nõudeid on liiga palju, et nendega sujuvalt hakkama saada. 

Mõnikord on vaimne väsimus tingitud mõnest terviseprobleemist. Depressioon, südamehaigused, kroonilised haigused ja autoimmuunhaigused võivad põhjustada unehäireid, mis tekitavad omakorda vaimset väsimust.

Sellele vaatamata võib vaimne kurnatus tabada igaüht, kel on korraga väga palju käsil. Ja mida suurem on väsimus, seda raskem on oma tegemistega tempos püsida. Raskem on nii mõistlike otsuste langetamine, tööle keskendumine kui rahulikuks jäämine. Nii kipuvad tunded üle pea lööma ja mis oli algselt kõigest väsimus, võib viia läbipõlemiseni, füüsiliste probleemide ja stressiga seonduvate haigusteni. 

Nii kui märkad, et oled nõnda väsinud, saad midagi teha, et kiiremini taastuda.

Vaimse väsimuse märgid

Vaimne väsimus võib väljenduda mitmel moel. Näiteks:

Füüsiline kurnatus. Keha tundub olevat väsinud ja selle asemel et trenni teha, tahaks pigem pikali visata ja veini rüübata. Mis sest, et suurema osa päevast istusid laua taga.

Kannatamatus ja ärritus. Oled väga kergesti ärrituv, nähvad teistele ja võid kergemini vihastada kui tavaliselt.

Keskendumishäired. Töö ja muude kohustustega tegelemine muutub üha raskemaks ja sa ei suuda kuidagi keskenduda. Sa ei tea, kuidas otsustada ja ei leia õigeid sõnu, ei oska tegeleda ühe ülesandega korraga.

Kuidas siis sellistel päevadel paremini hakkama saada?

Neli moodust, kuidas vaimset väsimust leevendada

1. Otsusta vähem. Iga päev tuleb midagi otsustada ja päeva lõpuks kulutab see väga palju vaimset energiat. Lõpuks hakkab otsuste kvaliteet langema ja väsinuna langetad tõenäolisemalt ebatervislikke otsuseid, sest tahad teha seda, mis on lihtsam. Näiteks jätad trenni minemata ja jääd diivanil pikutades telekat vaatama. Selle asemel, et ise süüa teha, ostad burgeri jne. 

Üks moodus sellise väsimuse vältimiseks on otsustamist piirata. Kui sa jood sama kohvi, mis iga päev; sööd sama toitu; käid samades kohtades jne, siis kulutad kokkuvõttes vähem vaimset energiat. 

2. Veeda hetk looduses. Puhka kas või hetkeks ja vaata aknast välja. Vaimsele tervisele mõjub hästi isegi see, kui vaatad rohtukasvanud katust. Minipausid aitavad paremini keskenduda ja vähendavad vaimset väsimust. Kui võimalik, mine lõuna ajal parki sööma.

3. Sunni end liigutama. Seda on tõestanud mitmed uuringud, et trenn või muu füüsiline koormus on vaimse väsimuse puhul hindamatu abimees. 20-minutiline treening parandab aju verevarustust ja teeb seeläbi paremaks nii tuju, loomingulisuse, mälu kui keskendumisvõime. Kõige raskem on end tegutsema sundida, ülejäänu tuleb juba iseenesest.

4. Puhka. Vaimse väsimuse puhul on puhkus sama oluline kui füüsilise väsimuse puhul. Kergemal juhul aitab pea tuulutamine rõdul, raskemal juhul tuleb töölt puhkus võtta.

Jälgi ka kõige kiiremal päeval, et sul oleks võimalik segamatult lõunal käia või kas või niisama 15 minutit omaette olla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles