Kas naiste esimesed seksuaalsed signaalid jäävad meestele meelde?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu järgi mäletavad mehed naise esmast seksuaalset märguannet rohkem siis, kui see on soosiv ning kui tegemist on atraktiivse ja väljakutsuvalt riietatud näitsikuga.
Uuringu järgi mäletavad mehed naise esmast seksuaalset märguannet rohkem siis, kui see on soosiv ning kui tegemist on atraktiivse ja väljakutsuvalt riietatud näitsikuga. Foto: SCANPIX

Värskest uuringust selgus, et mehed mäletavad suure tõenäosusega naise esmast seksuaalset suhtumist - soosingut või tõrjumist - ning seda eriti juhul, kui vastassugupool huvi väljendab.

Ajakirjas Applied Cognitive Psychology avaldatud uuringu järgi mäletavad ülikooliealised mehed vastasugupoole esialgseid seksuaalseid signaale väga eredalt ning seda eelkõige naiste puhul, kes neile meeldivad või on riietatud väljakutsuvalt, vahendas ScienceDaily.

Katse raames näidati meestele täispikkuses võetud fotosid ülikooliealistest naistest, kes edastasid kehakeeles kas huvitatuse või vastumeelsuse märke. Uuringus osalenud noormehed olid sealjuures erineva seksuaalse kogemustepagasiga.

Katsealused suutsid täpselt eristada fotosid, mida nad varem näinud olid ja mida mitte - see viitab meeste heale mälule vastassugupoole seksuaalse huvi suhtes. Uuringu kestel näidati osalejatele nii eelnevalt demonstreeritud kui esmakordselt esitletud pilte samast naisest, millelt võis välja lugeda isiku seksuaalset huvitatust või tõrksust.

Keskmisel noormehel ilmnes suurepärane mälu naise esmaste signaalide kohta. Siiski mäletati neiu suhtumist paremini, kui tegemist oli meesterahva jaoks külgetõmbava näitsikuga - kas oli ta väljakutsuvalt riietatud, tundus atraktiivne või väljendas huvitatust.

Juhtautor Teresa Treat leidis, et ununenud seksuaalsed signaalid võivad põhjustada mehe pettumust, kui tähelepanu suunatakse isikule, kelle puhul selgub, et tema huvi ei vastanud ootustele.

Rohkemates tõsistes suhetes olnud noormehed mäletasid endavanuste naiste esmaseid seksuaalseid signaale ülejäänutest selgemini. Tulemus lubab autori sõnul arvata, et partneri tunnete tähelepanemine mängib partnerluse algatamise ja kestmise juures olulist rolli.

Uuringu tulemuste olulisus sõltub pikemas perspektiivis sellest, kas mälestus seksuaalsetest vihjetest mõjutab meesisiku edasist käitumist, kogemusi ja sotsiaalseid otsuseid ka siis, kui soosingu või tõrjumise märke tunnetatakse elulisemas kontekstis.

Siiski mõjutavad noorte täiskasvanute seksuaalseid kogemusi lisaks vastassoo emotsioonide mäletamisele ka mitmed teised olulised tegurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles