Seitse viisi, kuidas reisimine parandab tervist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Reisimine on lõbus. Enamikele inimestele meeldib maailma avastada, uusi kohti näha ja mõneks ajaks rutiinist eemalduda.

Väga võimalik, et reisimine parandab oluliselt ka su tervist, kirjutab Yourtango. Järgnevad punktid tõestavad, et unistuste puhkusreisi tasub investeerida:

1. Teistega koos reisimine suurendab heaolutunnet

Heaolu mõõtvatest uuringutest on selgunud, et need, kes käivad puhkusreisidel koos pere või sõpradega, on ka oma eluga tunduvalt rohkem  rahul. Seega tasub reisides keegi kaasa võtta, mitte minna päris üksi.

2. Uute kohtade avastamine vähendab stressi

Reisimine ergutab meid ja mõjub tervele kehale hästi. Võõras kohas olles kipuvad inimesed rohkem liikuma, sest nad avastavad kohalikke vaatamisväärsusi. Lisaks võimaldab puhkuselainel olemine vähendada stressi – ühe uuringu järgi oli nendel meestel, kes aastas vähemalt korra reisil ei käinud, 30 protsenti suurem tõenäosus surra südamehaiguse tagajärjel. Reisimine hoiab aju ja keha vormis.

3. Puhkusepiltide vaatamine tekitab sama hea tunde kui reisimine

Hiljutises elukvaliteedi uuringus selgus, et puhkuse pikkus ei mõjuta reisist saadud õnnetunnet. Kahjuks sai kinnitus ka fakt, et reisimisega kaasnevad positiivsed tunded on lühiajalised. Kuid reisi meenutades – sellest pilte vaadates või rääkides – võib sellest saadud õnnetunnet taastada.

4. Rutiinist eemaldumine võimaldab kehal ja vaimul puhata

Reisimise üheks eesmärgiks on rutiinist väljatulemine. Puhkusreis võimaldab saada puhkust igapäevaelu probleemidest ja muredest eemalduda. Ringi liikudes ei ole sul lihtsalt aega, et muretseda ja tööle mõelda.

5. Uute asjade proovimine hoiab aju tervena

Reisimise käigus puututakse kokku palju uute asjadega, mis stimuleerib aju tegevust. Uued maitsed, lõhnad ja tunded on aeg-ajalt olulised, et hoida aju tervena.

6. Inimesed, kes matkavad on õnnelikumad

Uuringud on näidanud, et lapsed, kes matkavad vähemalt kord aastas on õnnelikumad ja neil läheb koolis paremini. Matkamine on hea võimalus, kuidas parandada oma füüsilist vormi ja veeta aega värskes õhus.

7. Välismaale reisimine muudab loomingulisemaks

Levinud on hüpotees, et välismaale reisimine muudab inimesi loomingulisemaks. Võõrasse riiki reisimine toob sind mugavustsoonist välja ja võimaldab uutest kohtadest inspiratsiooni saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles