Laste piltide netis levitamine võtab neilt valikuvõimaluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kana teatab kaagutades kõigile, et hakkab munema, kuid inimene ei pea lapse sünnist suhtlusvõrgustikes kuulutama.
Kana teatab kaagutades kõigile, et hakkab munema, kuid inimene ei pea lapse sünnist suhtlusvõrgustikes kuulutama. Foto: SCANPIX

Neli last üles kasvatanud isa sõnul ei peaks vanemad enda võsukesi veebilehtedel demonstreerima, sest nii võtavad täiskasvanud enda järglastelt otsustamise võimaluse.

Kogenud lapsevanem Arvo Rosimannus kinnitas, et lastest teeb ta pilte küll, kuid fotosid internetti üles ei lae. Tema sõnul tähendaks selline teguviis privaatsete andmete avaldamist, mille lõpptulemust kunagi ette ei tea. Näiteks tõi ta, et võimalikuks tagajärjeks on võõraste fotode töötlemine ja ringlusesse laskmine, mis võib pildil poseerivale inimesele palju kahju tekitada.

Samas nentis Rosimannus, et mõningate vanemate jaoks on internetis lapse piltide levitamine uhkuse väljendus. «Minu lähedased saavad niigi teada, kui uhke ma olen ja kui tore mu laps on,» lisas ta.

CNN avaldas hiljuti uuringu tulemused, mille järgi alla kahe aastastest lastest on 82 protsenti internetis esindatud. Rosimannus kommenteeris, et sellist käitumist tema ei poolda: «See on nii, kui kana kaagutab ja teatab kõigile, et ta munema hakkab. Inimene ei ole seda tüüpi.»

Lapsevanem arvas, et kõigile ei olegi vaja näidata, kui tore beebi siia ilma on sündinud. «Võhivõõrale ei oma see mingit tähtsust, et keegi Malle või Kalle lapse said,» leidis ta.

Rosimannuse hinnangul võiks andmeid veebilehtedele üles riputada ainult sel juhul, kui täielikult piirata info kättesaadavust. Samas on tema sõnul elu näidanud, et internetis ei kehti kellelegi mingid takistused.

Google's ja teistes otsingumootorites tulevad kõik pildid välja, kui just numbrilist nime fotole ei lisata, märkis lapsevanem. «Tark inimene saab andmed pildil küljest eemaldada, aga seda oskavad väga vähesed

Antud tehnikat kasutades võiks pilte teoreetiliselt internetti üles laadida, kuid lapse identiteedi kaitsmise nimel Rosimannus seda mõistlikuks siiski ei pea. «Keegi võib last internetis jälgida ja ühel päeval ette näidata, milline ta väiksena oli, kuigi tegelikult ei ole tegemist sama isikuga,» rääkis ta identiteedivarguse riskist.

Suhtlusvõrgustikke kommenteeris lapsevanem kui ohtu sõltuvuse tekkeks. Ta tõi võrdluseks enda liiale läinud huvi uudiste lugemise vastu interneti vahendusel - kuna artikleid ilmub pidevalt juurde, tuleb iga paari tunni tagant uus info üle vaadata.

Rosimannus pööras tähelepanu ka lastelt valikuvõimaluse võtmisele, kui vanemad nende infot omavoliliselt internetis levitavad: «Tuleks mõelda, et kui laps saab 20- või 30-aastaseks, kas ta siis pooldab vanemate tehtud otsust enda fotode ülesriputamise kohta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles