Räpased kohad, mis jäävad tihti koristades tähelepanuta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et läikiva pliidi ja tualettpoti järgi tunneb ära puhta kodu. Tegelikult ei näita need kohad sugugi kindlalt, et kogu elamine läigiks.

Räpp koguneb ka sellistesse kohtadesse, mida me ei märka piisavalt tihti pesta. Pane tähele, et puhastaksid ka selliseid asju, mida sa argitoimetuste kõrvalt ei märka, õpetab magazine.foxnews.com.

Kohvimasin

Kui hommikusel kohvil on kummaline kõrvalmaitse, vajab masin tõenäoliselt puhastust. Kohvimasinasse koguneb ajapikku palju jääke ja seda tuleks puhastada umbes kord kuus. Lase kohvimasinast läbi üks kannutäis valge äädika ja vee segu (50:50). Kui pool segust on ära tilkunud, lülita masin välja ja lase tund aega seista. Seejärel lülita masin uuesti sisse ja lase lõpuni käia. Pärast puhastust lase masinast läbi käia mõni laar puhast vett, kuni äädikahais on kadunud. Kannu ja filtrit pese kraani all.

Dekoratiivpadjad

Magamispatju pestakse enamasti sagedamini kui diivanipatju, kuigi viimased määrduvad kergemini. Dekoratiivpatjadel pole tihti ka püüri, mis kaitseks tolmu ja mustuse eest, kuigi me ei pane seda tähelegi, et toetame diivanipatjadele jalgu, kasutame neid taldriku all toestusena ja muudki. Patjadesse koguneb mustust, surnud nahatükke ja tolmulestasid. Kui koristad elutuba, siis tõmba alati tolmuimejaga üle diivani ja selle patjade. Kui püürid on eemaldatavad, siis pese neid regulaarselt vastavalt juhistele.

Kardinad

Eemalt vaadates võib tunduda, et kardinad on puhtad, kuid tegelikult koguneb neisse kiiresti palju õietolmu, tolmulestasid, baktereid ja hallitust. Kõige lihtsam on kardinad regulaarselt tolmuimejaga üle lasta. Räpasema kanga puhul peaks kardinaid ka pesema või viima keemilisse puhastusse. 

Nõudepesumasin

See võib tunduda vastuoluline, ent tegelikult vajab ka nõudepesumasin puhastamist. Masinasse koguneb toidujääke, katlakivi, pesuvahendi jääke ja isegi hallitust. Esiteks tee puhtaks nõudepesumasinafilter (jah, see on igal masinal) ja seejärel pane masin tööle kange puhastusvahendiga. 

Vannitoakaunistused

Hambaharjatopsist vaasideni ja nipsasjakesteni välja on vannitoas esemeid, mille külge koguneb ohtralt baktereid. Kui pesed vannituba, tee seda põhjalikult.

Pesumasin

Kui riided ei lõhna pärast pesu enam kõige värskemalt, oleks aeg masinat puhastada. Kuna pesumasinast käib läbi väga palju vett ja niiskeid riideid, on ebameeldivaks lisandiks hallitus ja kopituslõhn. Pesumasinat saad puhastada nii, et lased tühja masinast kõige kuumema režiimi juures läbi äädika ja sooda segu.

Lülitid, lingid, nupud

Kohad, mida räpased käed katsuvad kõige sagedamini, vajaksid sagedast pesu, ent ometi on just need kohad, mis kipuvad koristades ununema. Jäta meelde, et kui pesed vannituba ja kööki, tõmbaksid lapiga üle ka lülitid, ukselingid ja sahtlinupud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles