Head süsivesikud versus pahad süsivesikud

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Hers

Kõik süsivesikud tõstavad veresuhkru taset, kuid kõrge glükeemilise indeksiga (GI) süsivesikud lõhustuvad kergemini ning tõstavad veresuhkru taset enam ja kiiremini, mis sunnib keha tootma rohkem insuliini, kirjutas ajakirja Hers 2010. aasta suvenumber.

Esiteks loob see energiataseme jojo-efekti, mis omakorda põhjustab suurt süsivesikuteisu, teiseks on uuringud näidanud, et naised, kes söövad rohkem kõrgema GI näiduga toiduaineid, kipuvad ka enam rasvuma.

Mida madalam on toitaine glükeemiline indeks, seda kauem osaleb see ainevahetuses, mis annab püsivalt energiat ning seeläbi väldib magusaisu. On üks erand sellest reeglist: pärast treeningut soovitatakse kõrgema GI-ga süsivesikuid, kuna nad aitavad kiirendada insuliini ja aminohapete tarnet lihastesse, tagades kiirema taastumise.

>> Söö vabalt: puuvilju (näiteks marjad, õunad ja virsikud) ja köögivilju (sh suvikõrvits, lillkapsas, rohelised oad, brokoli ja paprika); pähkleid ja seemneid; täisterariisitooteid; kaunvilju; kaerahelbeid; pruuni või metsikut riisi.

>> Piira: valge jahu tooteid, rafineeritud suhkrut, valget riisi, limonaadi, puuviljamahla ja mahlajooke, kooke, küpsiseid ja alkoholi. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles