Nippe, kuidas valmistada ideaalne kartulisalat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kartulisalat on sünnipäevade klassika ja selle tegemine on suhteliselt kerge. Kuid siiski tasub selle valmistamisel teatud soovitusi silmas pidada.

Ideaalse kartulisalati tunnuseks on hästi keedetud kartulid, kirjutab Good Housekeeping. Selleks tuleb järgida teatuid reegleid:

1. Vali õige kartul

Kartulisordi valik oleneb sellest, millist kartulisalatit sa sa soovid. Mõned armastavad väga kreemist kartulisalatit, kuid samas ei taha uputada seda majoneesi sisse. Sel puhul tasub valida spetsiaalset küpsetamiseks mõeldud kartulit. Need murenevad veidi keetmisel ja annavad salati tekstuurile palju juurde ning imendavad ka kastet veidi paremini. Kui aga soovid tahkemat salatit – tugevamad kartulid koos kastmega – siis tasub valida sellised kartulid, mis säilitavad oma kuju ja ei murene niivõrd kiiresti.

2. Lõika kartulid võrdselt

Kui poolitad keetmise ajaks kartuleid, et need saaksid kiiremini valmis, siis lõika need tükid võrdseks; nii kindlustad, et kõik tükid oleksid võrdselt keedetud.

3. Ära keeda liiga palju

Kui sa just ei taha salati sees süüa kartuliputru, siis hoia keetmise ajal kartulitel silma peal. Keeda kartuleid tasasel tulel ning kalla vesi ära siis, kui need on ainult kergelt pehmed; potist õhkuv jääksoojus keedab neid mõnda aega veel edasi.

4. Ära keeda liiga vähe

Liiga vähe keedetud kartulid on isegi hullemad kui ülekeedetud. Salati peavad krõmpsuks muutma teised komponendid, nagu näiteks hapukurk, mitte kartulid ise. Selle vältimiseks tasub panna kartulid külma veega potti ning siis vesi keema ajada, mitte alles siis kartulid lisada, kui vesi juba keeb.

5. Maitsesta, maitsesta, maitsesta

Enamik salateid serveeritakse külmalt. Kuid kui toite hoida külmkapis, siis nende maitsed võivad väheneda. Selle pärast tuleb kartuleid keeta kindlasti rohke soolaga vees ning veenduda, et kaste on samuti korralikult maitsestatud, muidu võib salat olla maitsetu.

Kui kartulid on ideaalselt keedetud, siis saab endale meelepäraselt lisada teisi köögivilju ja liha. Lisaks traditsioonilistele komponentidele võib katsetada selliste kooslustega:

  • Maitsestatud veiniäädikas + röstitud seesamiõli + roheline sibul + paprika + jalapeno pipar
  • Peekon + majonees + vürtsikas pruun sinep + marineeritud kurk + küüslauk + seller + roheline sibul
  • Hapukoor + valge veini äädikas + värske till + hapukurk + sibul + suitsulõhe
  • Õunaäädikas + marineeritud jalapeno pipar + koriander + mais + roheline sibul
  • Mädarõigas + majonees + peekon + murulauk + viilutatud redis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles