Kümme asja, mida vanemad õed-vennad sulle kunagi ei rääkinud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled pere noorim laps, pead lisaks emale-isale kuulama ka oma vanemate õdede-vendade sõna. Kõige noorem laps võib sageli viriseda selle üle, et teda koheldakse kui väikest beebit või et teda kamandatakse liiga palju, aga ka vanemate õdede-vendade elu pole lihtne.

Teatud asju pole vanemad õed-vennad sulle rääkinud, kuna nad ei pea seda vajalikuks või usuvad, et aja jooksul saad sa ise neist asjadest niikuinii aru, kirjutab Lifehack.

1. Vanem õde või vend oli aastaid üksiklaps ja temale kehtisid karmimad reeglid

Pärast esimese lapse sündi pole vanemad päris kindlad, mida nad peaksid tegema ja esimest last kaitstakse alati kõige ning kõigi eest. See tähendab, et vanem õde või vend elas palju karmimate reeglite järgi kui sina. Sinu sündimise ajaks olid vanemad juba veidi targemad ja teadsid, kuidas lastega ümber käia. Õde sillutas sinule teed ja vahel on ta ilmselt soovinud, et sa hindaksid seda rohkem.

2. Temale olid suuremad ootused, kuna ta on kõige vanem

Ta pidi vastu võtma vanemate täieliku tähelepanu ja vanematel olid tema suhtes kõrged ootused, kuna ta oli kõige vanem laps. Ta on mõnikord sinu eest välja astunud ja see muutis teda küpsemaks ning vastutustundlikumaks ja kindlasti on sellest ka sinule abi olnud.

3. Ta on üritanud sulle alati heaks eeskujuks olla

Kuna vanem õde või vend on alati pidanud käituma täiskasvanulikumalt kui pere teised lapsed, on ta alati üritanud silmas pidada, et tema teod ja sõnad oleksid noorematele eeskujuks. Kuigi vahel on ka tema tahtnud lõbutseda ja mitte kõige eest vastutada, tunneb ta siiski kohustust seda alati teha.

4. Ta muutis sinu elu lihtsamaks, sest jagas sinuga oma tarkuseteri

Kui tal olid rasked ajad, kui ta tülitses ema-isaga või kui tal oli koolis probleeme, pidi ta ise välja mõtlema, kuidas neid olukordi lahendada. Ta pidi vastu võtma paar karmimat lööki, et uuesti püsti tõusta, kuid ta jagab hea meelega oma tarkuseteri sinuga. Sulle võis tunduda, et tema nõuanded olid rohkem nagu näägutamine, kuid tegelikult tahtis ta sind vaid aidata.

5. Ta teadis, et sa teed samu vigu, kuid ta ei saanud sind hoiatada

Kuigi ta andis endast parima, et jagada sulle nõuandeid, teadis ta hästi, et mõningaid asju pead sa ise kogema, kuna vaid sel viisil saad sa õppida edasi tegutsema. Vahel vaatas ta kõrvalt, kuidas sa vigu tegid ja ta teadis, et sa ilmselt ei kuulaks teda, aga ta oli alati valmis sind hiljem lohutama.

6. Ta jagas nõuandeid ka vanematele, kuidas sinuga toime tulla

Vahel on vaja seda, et vanemad heidaksid sulle karme pilke ja isegi karistaks mõne asja eest, aga nooremana ei teadnud sa seda, et vanem õde või vend võis tegelikult vanematele nõu jagada, kuidas sinuvanustega toime tulla. Ta oli hea meelega vahendajaks sinu ja vanemate vahel ning oli sageli sinu poolt, kuigi sinu seisukoht polnud kõige õigem.

7. See oli tema jaoks põnev ja hirmutav, kui sa läksid esimesele kohtingule

Kui sinu ja õe vahel on suur vanusevahe, siis on sind pikka aega peetud pere pesamunaks, ent ühel hetkel olete mõlemad sellises vanuses, et saate omavahel rääkida nagu head sõbrannad. Tavaliselt juhtub see umbes sel ajal, kui noorem õde hakkab kohtingutel käima. Vanem õde võib jagada sulle nõuandeid, kuidas kohtingul käituda ja räägib, mida kohting endast üldse kujutab. Vanematega võib väga veider olla rääkida seksist, aga vanema õe või venna poole võib alati pöörduda, et neilt nõu küsida.

8. Ta on sind kritiseerinud vaid sellepärast, et sa muutuksid paremaks inimeseks

Vahel võib tunduda, et õde või vend on lausa õel, et ta ei hooli sinu probleemidest ja tahab lihtsalt sind narrida. Ent tegelikult kritiseerib ja kiusab ta sind vaid ühel eesmärgil – et sinust saaks parem inimene.

9. Ta on pidanud olema õpetaja, hoolitseja ja ihukaitsja, kuid ta ei teadnud alati, mida ta teeb

Vanem õde astub sinu eest välja, aitab sul toime tulla kiusajatega, toetab sind, aitab sul kodutöid teha ja õpetab sulle väärtuslikke õppetunde. Oluline on aga see, et keegi pole teda õpetanud seda tegema, ta on pidanud ise õppima, kuidas olla hoolitseja rollis. Aga see pole kunagi takistanud teda pingutamast.

10. Ta teab, et on esimene, kellele sa hädaolukorras helistad ja ta on kõigeks valmis

Vanem õde peab olema valmis kõigeks. Ta sõidutab sind peolt koju, kui oled liiga palju alkoholi tarbinud, aitab sind voodisse ja hoolitseb su eest. Ta viib sind poodidesse uusi rõivaid ostma ja aitab õigeid esemeid välja valida. Ta laenab sulle vajadusel raha. Ta on ise igasuguseid asju läbi elanud ja on valmis sind igati abistama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles