Mida tasuks teada leppimisseksi kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tülitsemine võib teid mõlemat sütitada – ja mõjuda mõnusa eelmänguna – kuid teatud vigu tuleks vältida, vastasel juhul võib leppimisseks teie suhte lõhkuda.

Tülitsemise ajal vallanduvad kehas väga võimsad hormoonid. Hispaanias asuva Valencia ülikooli teadlased tegid kindlaks, et adrenaliin, noradrenaliin ja testosteroon võivad tekitada väga tugeva erutuse ja kuigi alguses võib vihast tingitud erutus tunduda seksikana, on inimene loodud nii, et ta peab reageerima igale negatiivsele asjale, mis võib tema armusuhet ohustada. Ka siis, kui see oht on tema enda poolt tekitatud, kirjutab Shape.com.

Ohutunne ja võimsate hormoonide vallandumine ajus on just see, mis muudab viha suureks kireks. «Ohutunne aktiveerib kiindumisvajaduse, mis omakorda paneb suhet kaitsma. Kui kiindumisvajadus on aktiveeritud, motiveerib see inimest lähedust ja turvalisust otsima nendega, kes on tema jaoks olulised, näiteks kallimaga,» selgitas suhtepsühholoog Samantha Joel.

Joeli sõnul on seks väga hea vahend, kuidas suhet pärast tüli parandada. «Kui vaidlemine võib tekitada tunde, et sinu ja partneri vahel on lõhe, võib seks taastada intiimsuse ja lähedusega seonduvad tunded,» märkis ta. 

Ent tuleb välja, et tülitsemisest tekkiva kire kasutamiseks on õige ja vale moodus. Kõik, kes on leppimisseksi kogenud, teavad, et sellest on tõesti abi. Vähemalt sel hetkel, kui tunded on kuumad. Aga see mõju võib olla nii suur, et kliiniline psühholoog Seth Meyersi sõnul võib leppimisseks tekitada samasugust sõltuvust nagu kokaiin. 

«Leppimisseks leiab aset tavaliselt pärast seda, kui inimene on kogenud ja väljendanud ekstreemselt negatiivseid tundeid väga tulise vaidluse käigus ilma, et asi saaks pärast mingi konkreetse lahenduse. Tülitsejatel saab negatiivsetest tunnetest üsna kiiresti kõrini ja nad soovivad kiirelt hüpata tunnetespektri teise äärmusesse – kogeda «joobeseisundit», mida tekitab leppimine ja seks,» selgitas Meyers.

Dr Samantha Joel on nõus, et paarid ei tohiks kasutada leppimisseksi selleks, et vihatundest üle saada, kuid ta pakkus omalt poolt väga huvitava lahenduse: «Leppimisseksi toime on kõige tugevam – mis tähendab, et partnerid tunnevad kõige tugevamat sidet ja tõmmet – siis, kui vaidlus saab edukalt lahendatud.» See tähendab, et kõigepealt tasuks verbaalselt ära leppida ja alles siis seksida. 

Sa ei pea partneriga tüli norima vaid selleks, et kogeda imelist seksi, aga kui te lähete vaidlema, siis võiks vabalt hetke ära kasutada. Ja kui te olete valmis vaeva nägema sellega, mis teie tüli alustas, siis võib teie suhe pärast olla tugevam kui enne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles