Aiandusega tegelemine edendab nii keha kui ka vaimu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aiandusega tegelemise positiivset mõju ei tohi alahinnata. Lisaks silmailule võib lillede ja taimede istutamine muuta ka inimese tervist oluliselt paremaks.

Isegi, kui sul pole oma aeda, saab taimi istutada ka rõdule või aknalauale. Allwomenstalk toob välja põhjused, miks tasub teha näpud mullaseks ja tegeleda aiandusega

1) Leevendab stressi

Aiandusega tegelemise üheks hüveks on stressi vähendamine. Värskes õhus olles ja taimedega tegeledes oled loodusega ühenduses ning saad sellest palju lõõgastust. Hollandis läbiviidud uuringust selgus, et aiandusega tegelevatel inimestel oli parem tuju kui nendel, kes veetsid vaba aega toas raamatuid lugedes. Seega tasub veeta võimalikult palju vaba aega õues − ka umbrohu hävitamine võib mõjuda rahustavalt ja leevendada pingeid.

2) Vähendab insuldi riski

Ameerika spetsialistide sõnul on aiandusega tegelemine üheks parimaks viisiks, kuidas vähendada insuldi saamise riski. Isegi kerge aiandusega tegelemine võib kulutada kuni 330 kalorit kõigest ühe tunniga, nagu ka näiteks ujumine või sörkjooks. Ameerika Terviseinstituut soovitab tegeleda aiandusega 30-45 minutit kolm kuni viis korda nädalas.

3) Alandab vererõhku

Aiandusega tegelemise üheks kasuks võib pidada vererõhu alandamist. Mõned korrad nädalas 30 minutit aias töötamist aitab ennetada kõrget vererõhku ja hoiab seda stabiilsena. Seega peaksid kõrge vererõhuga inimesed kindlasti proovima aiandusega tegelemist.

4) Parandab sotsiaalelu ja peresuhteid

Aiandusega tegelemisega saab nii füüsilist kui ka vaimset kasu. Kui elad eramajas, siis tekib just aias töötades võimalus oma naabritega rohkem suhelda. Lisaks saab aiatöödesse kaasata kõiki pereliikmeid, mis muudab ka perekonda lähedasemaks. Teleka vaatamise asemel minge parem terve perega aeda ja tehke näpud mullaseks!

 5) Aiandusega tegelemine aitab vältida luude hõrenemist

Pidev füüsiline tegevus ning aiatöödega kaasnev venitamine ja liikumine vähendab osteoporoosi esinemise tõenäosust. Aiandusega tegelemine aitab treenida kõiki peamiseid lihasgruppe. Ei tohi unustada, et naistel esineb luude hõrenemist palju enam kui meestel.

6) Võimalus saada värvi- ja lõhnateraapiat

Lillede värv ja lõhn stimuleerib meie meeli. Selle pärast parandab lillede keskel viibimine tuju ja muudab inimesi avatumaks. Lilled aitavad rahustada ja kui sul on oma isiklik roosiaed, siis ei pea sa kulutama raha erinevate teraapiate peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles