Eduka kaalulangetamise käsud ja keelud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga naine, kes soovib kaalust alla võtta, teab, et ainult dieedipidamisest ei piisa. Mõistlikum on oma menüüd tasakaalustada erinevate toiduainetega ja käia regulaarselt trennis. Milliseid nõuandeid peaks veel silmas pidama?

Käsud

1. Põhirõhk peaks olema toitumisel

Toitumisspetsialist ja günekoloog Sara Gottfried ütles, et tema on 25 aasta jooksul patsiente nõustades õppinud, et eduka kaalulangetuse tagab see, kui 75-85 protsenti tähelepanust kulub toidule ja ülejäänud tähelepanu treeningule, kirjutab The Stir. Gottfried soovitab menüüst välja jätta suhkru ja töödeldud toiduained ning tarbida võimalikult palju kõrge kiudainesisaldusega toite ja kasulikke rasvu. Samuti tuleks juua ohtralt vett.

2. Tarbi rohkem rasvu

Lisaks neile toiduainetele, mida sa peaksid sööma (juurviljad, kiudainerikkad toiduained), soovitab dr Gottfried süüa ka kõrge rasvasisaldusega toiduaineid (kala, avokaado, oliivid, kookosõli). Need toiduained tõstavad leptiini taset ja su kõht saab kiiremini täis. 

3. Proovi intervalltreeningut

Dr Gottfried sõnas, et intervalltreening on tunduvalt tõhusam viis kaalulangetamiseks kui kardiotrenn. Intervalltreening tähendab seda, et teed erineva tempoga harjutusi vaheldumisi. «Olen täheldanud, et krooniline ravimata stress on naiste puhul peamiseks takistuseks, miks kaalunumber ei lange ja 40 minutit jooksmist või trenažööriga treenimist võib stressihormooni taset tõsta,» selgitas ta. «Parem on teha kordamööda erineva intensiivsusega harjutusi, et stressihormooni tase tõuseks ajutiselt, seejärel inimene puhkab veidi ja siis teeb järgmist harjutust.»

4. Tee joogat või pilatest

Dr Gottfried soovitas treeningkavva võtta ka mõni selline trenn, mis aitaks stressi vähendada ja parandaks võimet stressiga toime tulla. Jooga ja pilates on selle jaoks ideaalsed treeningud. 

Keelud

1. Ära toitu nagu professionaalne sportlane

Kui sa ei treeni just maratoni jaoks, ei pea sa jooma valgupulbrist tehtud jooke, energiajooke ega tarvitama sportlastele mõeldud geele. Kui üritad kaalust alla võtta, tasuks vältida ka kõrge fruktoosi sisaldusega puuvilju (banaan, kuivatatud aprikoos, suured ja magusad õunad), kuna need võivad häirida leptiini – hormooni, mis tekitab täiskõhutunde – taset.

2. Ära tee ühtlase tempoga kardiotrenni

Ühtlase tempoga kardiotrenn (näiteks jooksmine samas tempos umbes 30 minutit) on hea treening, kui su stressihormooni tase on madal ja sa ei soovi kaalust alla võtta. See mõjub südamele ja kopsudele väga hästi! Aga kui sa üritad kaalust alla võtta, siis jääb sellest trennist pikas perspektiivis väheks. 

3. Ära tee trenni ainult kalorite põletamiseks

Trenažööril olev kalorilugeja võib sulle valetada. Trenni tuleb teha, aga trenni eesmärgiks ei tohiks olla põletatud kilokalorite lugemine. Regulaarselt trennis käies on suurem võimalus, et su keha harjub trenniga ära ning lõpuks lausa nõuab trenni minekut, tänu millele tarbid sa vähem suhkrut ja rohkem kiudaineid. Selline käitumisviis aitab kehakaalu tõhusalt langetada. 

4. Ära arva, et raskem trenn lubab sul rohkem süüa

Võib-olla tahad pärast rasket trenni end premeerida muffini või muu maiustusega, aga kui soovid kaalust alla võtta, siis oleks mõistlikum seda mitte teha. «Kui su eesmärgiks on kaalust alla võtta, peaksid leidma premeerimisviise, mis pole toiduga seotud, kuid mis mõjuksid stressihormoonile hästi,» ütles dr Gottfried. Proovi näiteks massaaži, joo sõbrannaga teed, osta mõni ilus ehe või hea raamat. 

5. Ära loobu trennist, kui oled oma ideaalkaalu saavutanud

Kui ideaalkaal on saavutatud, jätka trenni tegemist. Dr Gottfriedi sõnul jätkab vaid 20 protsenti inimestest pärast kaalulangetust veel treenimist, aga kehakaalu kontrolli all hoidmiseks peaksid kõik seda tegema. Ka toitumisalased põhimõtted peaksid pärast ideaalkaalu saavutamist samaks jääma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles