Mis põhjustab menstruatsioonivalu?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik naistest on kogenud valulikke menstruatsioone, mida arstid nimetavad düsmenorröaks - valusaks läheb asi tavaliselt esimesel päeval või ka juba mõni tund või pool päeva enne menstruatsiooni algust ning kestab tavaliselt 24 tundi või pisut kauem, kirjutab ajakirja Tervis Pluss septembrinumber.

Esmast düsmenorröad põhjustab hormoon nimega prostaglandiin, mille sisaldus emaka limaskestas pärast ovulatsiooni suureneb ning põhjustab naistearst Naima Toomikase sõnul väga tugevaid spasme ja verevarustuse häireid, mis omakorda tekitavad valu.

Kui primaarse düsmenorröa korral pole naise suguorganeil midagi viga, siis sekundaarse düsmenorröa korral on põhjuseks mõne suguorgani haigus - sageli endometrioos, mille korral emaka limaskesta kude asub väljaspool emakaõõnt; või siis müoomisõlmed, põletikud jm.

Valu korral saab Toomikase sõnul abi tavalistest valuvaigistitest, kuid abi on ka rasestumisvastastest kombineeritud pillidest, mille toimel muutub emaka limaskest õhukeseks ning seetõttu ei eritu ka nii palju prostaglandiini. Samuti tasub valuliku menstruatsiooni ajal olla füüsiliselt aktiivne, mitte voodisse pugeda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles