Paljud inimesed ei tea endiselt, kuidas valida päikesekreemi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik inimesi teab, et päikese käes viibides tuleb kindlasti kasutada päikesekreemi. Kuid vaatamata sellele ei oska paljud õiget kreemi valida.

Chigagos läbiviidud uuringus, kus osales 144 inimest, selgus, et vähem kui pooled nendest oskasid õigesti hinnata toote sildi järgi, kuidas kreem kaitseb päikesega seotud probleemide nagu päikesepõletuse, enneaegne vananemise ja nahavähi eest. Ainult 49 protsenti uuringus osalenutest teadis, mida tähendab «SPF»(«sun protection factor») märge päikesekreemi tuubi peal, vahendab The Huffington Post.

Kuigi uuringu valim ei olnud väga suur, siis kinnitab ka New Yorki ülikooli dermatoloogia dotsent dr. Jennifer Stein, et  paljud inimesed ei tea endiselt, kuidas valida päikesekreemi. «Vähemalt pooled patsiendid, kes minu juures käivad, küsivad minult päikesekreemide kohta,» räägib Stein. «Väga sageli inimesed on segaduses, mis liiki kaitset kreem pakub.»

Segadus võib olla tingitud sellest, et enne 2012. aastat pidid päikesekreemi tootjad panema tootele kirja ainult SPF-i määra, mis näitab, kui hästi toode kaitseb UVB-päikesekiirte vastu. UVB-kiired on need, mis põhjustavad päikesepõletust ja nahavähki. Inimesed küll teavad, et mida kõrgem SPF, seda paremini kreem kaitseb päikesepõletuste eest. Kuid kõrge SPF-i määr ei tähenda veel seda, et kreem kaitseb ka UVA-päikesekiirte eest, mis põhjustavad enneaegset vananemist ning võivad samuti tekitada nahavähki. Seega tasub päikesekreemi valides lisaks SPF-määrale jälgida seda, kas see kaitseb ka UVA-päikesekiirte eest. Nii kaitsed oma nahka päikese käes viibides nii päikesepõletuse kui ka enneaegse vananemise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles